Emfizem pluća je vrsta hronične opstruktivne bolestizbog koje se disajni putevi trajno uvećavaju. Broj obolelih raste i godine u godinu i sve je više žena među njima.

Glavni uzrok nastanka emfizema je pušenje - u 80 do 90 odsto slučajeva, a češče se javlja kod stanovnika gradova i razvijenih sredina, gde je zagađenost vazduha veća.

U početku su simptomi vrlo blagi i karakteriše ih otežano disanje pri naporu. Vremenom oboleli oseća kako mu je dah sve kraći, povremeno iskašljava šlajm, a svakog jutra oseća potrebu da "pročisti" grlo.

kasalj.jpg
Shutterstock  

Paralelno, počinje da uvodi sitne izmene u navikama - izbegava da koristi stepenice, preskače mnoge fizičke aktivnosti. U početku se simptomi emfizema tumače kao lagana prehlada, a u pitanju je neizlečiva bolest.

Vremenom se simptomi pogoršavaju - u grudima se javlja šištanje, kašalj postaje hroničan, pacijent stalno dobija druge respiratorne infekcije. U odmakloj fazi, dolazi do oticanja nogu i stopala, a bolesnik gubi na kilaži.

Važno je otkriti emfizem pluća što pre, jer se može zaustaviti njegov napredak. Uz terapiju kiseonikom, pacijent počinje i da vežba disanje kojima jača disajne puteve. U nekim slučajevima pomaže operacija, a poslednja opcija je transplantacija.

Tekst: Lepa&Srećna