U korenu pirevine nalazi se najveći deo lekovitih sastojaka ove biljke, ali se pored korena upotrebljavaju i stablo i lišće. Čaj od korena pirevine veoma je lekovit kod sledećih tegoba: upalnih procesa kao što su upale bubrega, upale mokraćnih puteva, uvećana prostata, ali i povređivanje krvnih sudova kod izbacivanja kamena. Upale hemoroida takođe se mogu ublažiti i umiriti ovim čajem.

Ova biljka bogata je kalijumom, kalcijumom i silikatom, pa se zbog svog sastava koristi i kao diuretik i za izbacivanje mokraćne kiseline kod gihta. Takođe, može da se koristi i protiv upala kože i sluzokože, a i u čajevima protiv upale žuči i jetre je jedan od obaveznih sastojaka. 

Čaj
Shutterstock  

Pirevina takođe leči i slabo mokrenje, nemoć mokrenja, groznice, kao i razna zapaljenja, naročito koja dolaze od pomenutih bo­lesti.

Od ekstrakta pirevine prave se dijetetski proizvodi koji pomažu kod nekih lakših oblika dijabetesa.

Čaj od korena pirevine priprema se u hladnoj vodi. Kafenu kašiku čaja treba preliti sa 2 dcl hladne vode, a zatim ga poklopljenog zagrevati do ključanja. Potom ostaviti da stoji 30 minuta, pa procediti.

Pirevina kao lek
Printscreen/ YouTube Emily S 

Preporučuje se da se ovaj napitak pije tri puta dnevno pre jela, po 2 dcl nezaslađenog čaja.

Prilikom kuvanja pirevine koren treba iseći na manje komade. Čaj od pirevine prijatnog je ukusa, a kada se skuva obavezno ga treba čuvati u zatvorenoj posudi.

Tekst: Lepa&Srećna