Kurkuma je blagotvorna biljka čiji prah povoljno deluje na različite upalne procese u telu, a ima i antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Dodaje se  mnogim drugim prirodnim sredstvima za lečenje, pa i napitku za čišćenje pluća.

Ova mešavina se posebno savetujepušačima koji iskašljavaju šlajm. Naravno, najbolje bi bilo da prestanete da pušite što pre. Međutim, ako ste već izašli iz faze suvog kašlja i počela je da vas muči sluz, pripremite sledeći napitak. Sipajte u šerpu litar vode i dodajte 400 gr smeđeg šećera.

kurkuma prah.jpg
Shutterstock  

Kad provri, dodajte 400 gr iseckanog crnog luka i ostavite da tiho vri. Dodajte 2 kašičice kurkume i 2 kašičice rendanog đumbira pa kuvajte do pola poklopljeno sve dok ne uvri na polovinu. 

Ostavite da se ohladi, pa prespite u teglu i držite čvrsto zatvoreno u frižideru. 

Ovu mešavinu treba uzimati dvaput dnevno, po dve supene kašike, najbolje ujutru i uveče. Pušački kašalj se prepoznaje po tome što je obično najjači ujutru, a tokom dana se postepeno smiruje. Ukoliko vaše tegobe ne odgovaraju ovom opisu, a kašljete duže od nekoliko dana, obavezno se javite kod lekara na pregled.

Izvor: Lepa&Srećna