Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NADIMANJE I OSKUDNO KRVARENJE ZNAK SU UPOZORENJA: Simptomi karcinoma koje ne smete ignorisati

Autor Jasmina Glišić

Čak pet karcinoma se mogu javiti na ženskim reproduktivnim organima! Znate li - koji su? Koji su im simptomi?

 zenu boli stomak 3.jpg Izvor: Shutterstock

Skoro nijedan ispitanik u nedavnom istraživanju nije umeo da nabroji svih pet karcinoma koji se mogu javiti na ženskim reproduktivnim organima, a tek svaki treći znao je za bar jedan. Ova studija sprovedena je u Engleskoj, ali istraživači sumnjaju da bi rezultati bili slični i u mnogim drugim zemljama.

Slabo poznavanje simptoma je jedan od glavnih razloga što se ovi karcinomi otkrivaju u kasnoj fazi. Među najvažnijima su nadimanje i oskudno krvarenje nepovezano sa menstrualnim ciklusom. Nažalost, ove dve tegobe se toliko često javljaju kod žena da je teško razlikovati kad su znak opasne bolesti.

Za rak jajnika je karakteristično da se nadimanje javlja u donjem delu stomaka. Često je baš odmah nakon jela, a obolelima preti i nagli gubitak težine. Javlja se bol pri seksualnom odnosu, kao i pri mokrenju. Ima promena i stolici - mogu biti učestalije ili ređe, pa nagon za mokrenjem se često javlja.

Najčešći simptom karcinoma vagine je krvarenje koje se javlja neočekivano, nepovezano sa menstrualnim ciklusom, pa i u menopauzi. Česta je pojava krvi posle seksualnog odnosa. Žena nekad prstom napipa kvržicu u vagini, a među simptomima su i bol pri odnosu i mokrenju.

 zenu boli stomak.jpg Izvor: Shutterstock

Karcinom grlića materice daje slične simptome - oskudno krvarenje između menstrualnih ciklusa, nakon intimnog odnosa, čak i u menopauzi. Takođe, javlja se bol tokom odnosa, a moguć je i osećaj pritiska u predelu pubične kosti. Međut simptomima je i pojačan vaginalni sekret.

Karcinom materice izaziva jača krvarenja, kao i teškoće u začeću. Pojava krvi posle seksualnog odnosa može biti razlog za brigu.

Stalno oticanje vulve, osetljivost, bol, kao i pojava čirića mogu biti simptomi karcinoma vulve. Treba redovno pregledati kožu i sluzokožu i javiti se doktoru ako se pojave neka zadebljanja ili tamnije mrlje.

Važno je da žene vode dnevnik, prateći svoj menstrualni ciklus i beležeći sve promene koje se kasnije mogu pokazati kao veoma važne za medicinske zaključke.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije