Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SIMPTOMI TROVANJA PEČURKAMA: Opasnu zelenu pupavku često mešaju sa sličnim gljivama koje nisu otrovne

Autor Jasmina Glišić

Simptomi trovanja pečurkama najlakši su u prvim satima - mučnina, bol u stomaku i grčevi. Evo koje otrovne gljive često pobrkaju sa jestivim...

 pecurke.jpg Izvor: Shutterstock

Što se ranije otkrije trovanje pečurkama, to su bolji izgledi da će ugrožena osoba moći da preživi i ozdravi. Početni simptomi liče na druge slučajeve trovanja hranom. To su: mučnina, bolovi u stomaku, proliv ali i vrtoglavica. Oni se najčešće jave u prva dva sata nakon jela, dok se kasnije pridružuju i druge tegobe.

Karakteristični su stomačni grčevi, kao i vodenaste stolice, ali i one praćene krvlju. U zavisnosti od vrste pečuraka koje je ugroženi jeo, moguće je da čitavo telo zahvate grčevi, jave se halucinacije, kao i problemi sa disanjem. Dolazi i do ubrzanog rada srca, javlja se jako crvenilo u licu. 

Skupovi simptoma, tojest, sindromi dobili su imena po vrsti otrova, pa je tako saopšteno da su nedavno otrovani u Šapcu primljeni na VMA sa simptomima amanitinskog  (faloidinskog) sindroma. Oni su imali izražene gastrointestinalne tegobe i porast enzima jetre od 100 posto.

 zelena pupavka.jpg Izvor: Shutterstock

Amanitinski sindrom se često javlja kad dođe do trovanja zelenom pupavkom (Amanita phalloides),  veoma opasnom gljivom, koju ljudi mogu da pomešaju sa drugim, jestivim pečurkama. 

Njena boja varira - može biti zelena, žućkasta pa i smeđa, ali uvek se nazire zelenkasti ton - otuda i ime. Dešava se da je pomešaju sa blagvom (Amanita caesarea), jer je beru u ranoj fazi kad je razlika manje uočljiva, uz opravdanje kako je tada ta pečurka najukusnija. 

 pecurka blagva.jpg Izvor: Shutterstock

Ima slučajeva i zamene sa golubačom (Russula virescens), izuzetno ukusnom gljivom koja je u Srbiji zaštićena vrsta. 

 golubaca.jpg Izvor: Shutterstock

Lekari upozoravaju da je trovanje pečurkama moguće i kad su one jestive, u slučaju da su prethodno bile pokvarene ili da nisu spremljene na odgovarajući način. Moguće je da dođe i do otkazivanja rada bubrega i jetre,  pa i kome.

Najvažnije je što pre doći do lekara, koji će preduzeti hitne mere. Ako je to trenutno nemoguće, treba brzo izazvati povraćanje, pomoću prstiju u ustima ili pijenjem mlakog ratvora soli (jedna kašičica na čapu vode).

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije