Opasnost od dijabetesa jednako preti muškarcima i ženama, ali su kod žena posledice teže. Pre menopauze, žene sa dijabetesom gube zaštitu od srčanih oboljenja kakvu imaju one koje ne pate od šećerne bolesti. Statistika pokazuje da dijabetičarke, na godišnjem nivou, za 50 odsto češće stradaju od srčanog udara nego žene sa zdravim nivoom šećera u krvi.

Žene su, takođe, češće od muškaraca pod rizikom da oslepe od dijabetičarske retinopatije. Kod žena sa dijabetesom tipa 1, češća je opasnost od neuropatije. Međutim, kod žena postoje i karakteristični simptomi koji mogu da ukažu na dijabetes, a koji se kod muškaraca ne javljaju.

test za dijabetes.jpg
Shutterstock  

Za oba pola, karakteristični simptomi su prekomerna žeđ i glad, umor, naglo gojenje ili mršavljenje, rane koje sporo zarastaju, često mokrenje, mučnina, teškoće sa vidom, kao i slatkasti zadah iz usta koji podseća na miris voća ili acetona. Može se javiti tamnija koža na prevojima, dok se u šakama ili stopalima oseća utrnulost.

Kod žena može doći do vaginalne gljivične infekcije koja izaziva svrab i pojačani sekret, a seksualni odnosi mogu biti bolni. Simptomi širenja gljivica u usnoj duplji su crvenilo i bol u grlu, bele naslage na sluzokoži kao i tegobe pri gutanju.

zena masira noge.jpg
Shutterstock  

Žene sa dijabetesom imaju često smanjenu cirkulaciju krvi u genitalnom području, što smanjuje seksualno uživanje i mogućnost orgazma. Opada i želja za intimnim odnosima, a neuropatija može da dovede do suvoće vagine.

Urinarne infekcije su inače češće kod žena nego kod muškaraca, a ako imaju i dijabetes, one su upornije, jer je mokraća sa višim nivoom šećera pogodnija za rast bakterija.

Izvor: Lepa&Srećna