Da li ste čuli za "plave zone" naše planete? U njima ljudi žive najduže, i najzdravije, tako da su već godinama predmet raznih istraživanja vezanih za ishranu i životne navike. Stručnjak za dugovečnost Den Bjutner istraživao je "plave zone" i zaključio da se u njima često pije čaj od tri biljke koje rastu i kod nas. Nisu skupe, popularne su kao pojedinačni čajevi, ali ih retko pripremamo zajedno. 

Stručnjak za dugovečnost je proučavao pet "plavih zona" i utvrdio da čaj od mešavine origana, žalfije i ruzmarina ima posebna svojstva i često se pije u tim predelima planete. Najdugovečniji narodi sveta ga svakodnevno piju, a po predanjima, na biljke se nisu oslanjali samo zbog ukusa i blagotvornog dejstva, već su mnogi od njih živeli skromno i nisu ni mogli da priušte kafu.

Specifična biljna mešavina origana, žalfije i ruzmarina sadrži flavonoide i fenolnu kiselinu, i ima protivupalno dejstvo.

"Origano, žalfija i ruzmarin pojedinačno deluju protivupalno. Diuretici su pa mogu da služe i za spuštanje krvnog pritiska. Flavonoidi dokazano utiču na regulaciju upalnih procesa i umanjenje efekata oksidativnog stresa. Žalfija dodatno pomaže u regulaciji šećera u krvi, dok mnogi kažu da ruzmarin ima i antimikrobijalno dejstvo", rekao je Bjutner.

Pripremite mešavinu sušenog origana, žalfije i ruzmarina, pa jednu kašiku mešavine prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoji pet minuta. Čaj se može piti i topao, i hladan, a ove začinske biljke možete uzgajati i u saksiji.

Izvor: Lepa i srećna