Ako se trudite da zaspite, niste jedini. Brojne poznate ličnosti imaju isti problem. Dženifer Aniston, govorila je svojevremeno o svojim iskustvom sa nesanicom i priznala da je problem sa spavanjem znatno uticao na njen život. Dovoljna količina sna je neophodna za dobro zdravlje, i tu nema diskusije.

Članak koji je objavila " Američka nacionalna medicinska biblioteka" navodi hipertenziju, gojaznost, depresiju i povećan rizik od srčanih bolesti kao neke od kumulativnih efekata poremećaja spavanja. Istraživanja su istakla da i prekomerno spavanje, duže od devet sati, može da bude povezano sa zdravstvenim problemima, uključujući dijabetes i bolesti srca.

"Odraslim osobama između 18 i 64 godine potrebno je sedam do devet sati sna po noći“, savetuje Fondacija za spavanje, napominjući da starijima od 65 godina treba sedam do osam sati sna.

"Uobičajeni poremećaji spavanja poput nesanice, sindroma nemirnih nogu, narkolepsije i apneje u snu mogu uticati na svaki aspekt života, uključujući školski i radni učinak, razmišljanje, mentalno zdravlje, težinu, razvoj dijabetesa i srčanih bolesti“, upozorava Klivlendska klinika.

Rutine pre spavanja mogu biti izuzetno efikasne kao pomoć za lakši san, a ušuškavanje uz šoljicu čaja, je jedna od najčešćih. Kamilica je popularan izbor, ali postoje i druge opcije.

"Ako van cvetni čajevi ne prijaju, probajte čaj od hmelja, valerijane i zeleni čaj bez kofeina", kaže stručnjak za čaj Ešli Hejvud i upozorava da ispijanje biljnog čaja može biti pogrešan korak kada je u pitanju noćno spavanje.

Mača čaj
Youtube / Printscreen / Holistic Longevity 

"Nisu svi biljni čajevi pogodni za spavanje. Postoji pogrešno uverenje da biljni čajevi ne sadrže kofein. Neki biljni čajevi mogu da sadrže i guaranu i gingo, koji podižu energiju", tvrdi ona,

Još jedan potencijalni problem sa ispijanjem čaja pre spavanja je taj što ćete možda morati da ustanete tokom noći kaok biste išliu toalet.

"Ako imate tendenciju da mokrite više puta tokom noći, najbolje je da popijete čaj odmah posle večere — najmanje dva sata pre nego što legnete u krevet“, kaže Hejvud. "Ovo daje vašem telu vremena da apsorbuje i obradi svojstva umirujuće biljke, a takođe i izbaci tečnost pre nego što zaspite", tvrdi ona.

Izvor: Lepa&Srećna