Doručak je najvažniji obrok u danu, ali mnogi greše kad je reč o izboru namirnica.

U to spada i tradicionalni francuski doručak - kroasani, koje mnogi obožavaju da jedu u jutarnjim satima.

Međutim, oni i te kako doprinose nakupljanju masnih naslaga.

Kroasan za doručak
Shutterstock  

"Kroasan se pravi od belog brašna. Osim kalorija, ugljenih hidrata i zasićenih masti, nema ništa drugo. Procenat proteina je vrlo mali, a vitamina, minerala i dijetalnih vlakana faktički nema", kaže nutricionistkinja Marina Kopitko.

Ona savetuje da je ovu namirnicu koja ima veliki procenat ugljenih hidrata i kalorija bolje zameniti nečim hranljivijim i zdravijim, a dodaje i da treba biti oprezan i kad je reč o konzumiranju meda.

"Med je dodani šećer, kalorijski je vrlo blizu običnom šećeru. Važno je kontrolisati unos meda, posebno kad su u pitanju dijabetičari, osobe s prekomernom težinom i alergičari", poručila je ona za "Sputnjik".

Još jedan doručak koji mnogi često konzumiraju, a koji stručnjaci ne savetuju, jeste sendvič sa puterom, sirom i suhomesnatim prozivodima.

Kroasani za doručak utiču na višak kilograma
Youtube/Printscreen/BBC 

"Većina ljudi najčešće doručkuje sendvič s puterom, sirom i suhomesnatnim proizvodima, a taj izbor može biti loš za zdravlje. Što više jedete životinjske masti, što je veći nivo holesterola i triglicerida u krvi, brže se razvija ateroskleroza. Stvaraju se plakovi koji blokiraju protok krvi u srcu – dolazi do koronarne bolesti srca: angine pektoris i srčanog udara “, rekao je nedavno ruski gastroenterolog Sergej Vjalov i dodao da je najpoželjnija ishrana biljnog porekla.

Izvor: Lepa&Srećna