Novi trendovi se šire po Internetu ogromnom brzinom, a oni koji se odnose na ishranu i zdravlje mogu biti veoma opasni. Sve su češći na TikToku, društvenoj mreži koja pretežno okuplja veoma mlade ljude sklone raznim eksperimentima.

Jedan od viralnih trendova je i "ispiranje creva" koje, navodno, doprinosi ubrzanju metabolizma i gubljenju viška kilograma. Prvi cilj je, međutim, da se obezbedi laksativno delovanje i oslobodi organizam gasova.

cia seme limun.jpg
Shutterstock  

Za to je, prema TikTok receptima, dovoljno da pomešate čia semenke, vodu i sok od limun. Glavni efekat donosi čia seme koje je puno topivih vlakana, obuzdava nivo šećera i podstiče rad creva. Međutim, doktori upozoravaju da sa čia semenkama ipak treba biti oprezan.

One mogu da apsorbuju i do 15 puta više vode nego što je njihova zapremina. Ako ih progutate a nisu dovoljno nakvašene, one dolaze u kontakt sa tečnostima u našem sistemu za varenje i tek tu narastaju dodatno. Komplikacije mogu da izazovu opstrukciju u crevima ili alergijske reakcije.

cia seme 2.jpg
Shutterstock  

Zato je važno da se posavetujete sa svojim lekarima pre nego što počnete da uzimate čia seme redovno i u većoj količini.

Izvor: Lepa&Srećna