Hrana sa visokim glikemijskim indeksom može da izazove brz skok šećera pa treba da je izbegavaju ne samo dijabetičari već svi oni koji kubure sa glukozom u krvi.

Ovakve namirnice teraju telo da proizvede pravi talas insulina kako bi se suprotstavilo ugljenim hidratima i uobičajenom posledicom, a to je osećaj gladi u roku od dva do tri sata. Baš zbog toga se doživljava napad želje za dodatnom količinom hrane.

vocna salata.jpg
Shutterstock  

Prva na spisku rizičnih voćki koje imaju visok glikemijski indeks je banana, ali treba izbegavati i pomorandže, mango, grožđe - sveže i suvo, kao i urme. Na završnoj poziciji ovog spiska su kruške.

Od voća, nizak glikemijski indeks imaju sve vrste bobica - jagode, kupine, maline, borovnice, zatim šljive, kivi i grejpfrut.

Pored toga što oprezno biraju voće, svi koji imaju problema sa visokim šećerom u krvi treba vode računa o izbalansiranoj ishrani.

Uvek treba uključiti integralne žitarice, mahunarke i povrće. Takođe, treba praviti jasnu razliku između zdrave hrane i one koja ima nizak glikemijski indeks. Lubenica, na primer, se smatra zdravom namirnicom, ali je njen glikemijski indeks visok.

Ostali primeri hrane sa visokim glikemijskim indeksom su šećer i slatkiši, slatka bezalkoholna pića, beli hleb, krompir i beli pirinač.

Izvor: Lepa&Srećna