Hrana sa visokim glikemijskim indeksom može da izazove brz skok šećera pa treba da je izbegavaju ne samo dijabetičari već svi oni koji kubure sa glukozom u krvi.

Ovakve namirnice teraju telo da proizvede pravi talas insulina kako bi se suprotstavilo ugljenim hidratima i uobičajenom posledicom, a to je osećaj gladi u roku od dva do tri sata. Baš zbog toga se doživljava napad želje za dodatnom količinom hrane.

vocna salata.jpg
Foto: Shutterstock

Prva na spisku rizičnih voćki koje imaju visok glikemijski indeks je banana, ali treba izbegavati i pomorandže, mango, grožđe - sveže i suvo, kao i urme. Na završnoj poziciji ovog spiska su kruške.

Od voća, nizak glikemijski indeks imaju sve vrste bobica - jagode, kupine, maline, borovnice, zatim šljive, kivi i grejpfrut.

Pored toga što oprezno biraju voće, svi koji imaju problema sa visokim šećerom u krvi treba vode računa o izbalansiranoj ishrani.

Uvek treba uključiti integralne žitarice, mahunarke i povrće. Takođe, treba praviti jasnu razliku između zdrave hrane i one koja ima nizak glikemijski indeks. Lubenica, na primer, se smatra zdravom namirnicom, ali je njen glikemijski indeks visok.

Ostali primeri hrane sa visokim glikemijskim indeksom su šećer i slatkiši, slatka bezalkoholna pića, beli hleb, krompir i beli pirinač.

Izvor: Lepa&Srećna