Borovnica je šumsko bobičasto voće bogato antioksidansima, zbog kojih ova biljka ima pozitivan efekat na zdravlje.

Odličan je izvor minerala, vitamina, biljnih pigmenata i flavonoida, dobar je izvor hranljivih materija, a s druge strane sadrži malo kalorija.

Istraživanja su pokazala da ispijanje samo 30 ml sveže ceđenog soka od borovnice dnevno može poboljšati funkcionalnost mozga kod starijih ljudi.

Borovnica za zdravlje
Youtube/Printscreen/Mayo Clinic 

Istraživanje je sprovedeno na zdravim ljudima starim između 65 i 77 godina, a rezultati su pokazali da su im se, nakon što su pili svež sok borovnice svaki dan, poboljšale kognitivne funkcije, dotok krvi do mozga i da im je mozak u određenim situacijama brže reagovao.

"Ukoliko sok od borovnice pijete 12 nedelja svakodnevno, aktivnost mozga će se poboljšati. Konzumiranje borovnica će vam dati energiju i poboljšati kognitivne funkcije i to na zdrav način", rekla je Džoana Bautel sa Univerziteta Ekseter.

Zbog malog broja kalorija borovnica se preporučuje i osobama koje žele da se reše viška kilograma, a ovo voće je i prirodno sredstvo za poboljšanje vida, naročito kada je u pitanju noćno slepilo koje može biti uzrokovano nedostatkom vitamina A.

Borovnica
Youtube / Printscreen / Cooking Kahaniyan 

Borovnica takođe i jača imuni sistem, tako što antioksidansi neutrališu slobodne radikale koji ulaze u telo preko pesticida ili dima.

Borovnica ima nizak glikemijski indeks, pa ima pozitivan efekat i na regulaciju šećera u krvi, pogotovo kod osoba koje već boluju od dijabetesa.

Takođe, baš kao i brusnica, pomaže kod infekcija urinarnog trakta.

Borovnica, naime, pomaže zidu bešike da se izbori sa bakterijama i infekcijama.

Izvor: Lepa&Srećna