Surutka je, verovatno, jedan od najpoznatijih starinskih narodnih lekova, a dobija se prilikom sirenja mleka. Sadrži proteine i važne minerale - magnezijum, cink, fosfor, managan - kao i vitamine i enzime.

Odlična je za gašenje žeđi, jer je puna elektrolita - bolje je da, posle sportskih napora, koristite nju nego energetska pića. Može da bude od velike pomoći pri dijeti, daje osećaj sitosti i reguliše rad creva.

Surutka je veoma korisna za sve koji muče muku sa jetrom. U njoj se nalazi beta-laktoglobulin koji snabdeva organizam aminokiselinama zvanim BCAA koje pomažu kod bolesti jetre.

surutka 2.jpg
Shutterstock  

Masna jetra, u prvo vreme, ne izaziva tegobe. Međutim, ovo hronično stanje koje je izazvano sakupljanjem naslaga masnoća može biti veoma opasno i zato je važno pomoći ovom vitalnom organu pravilnom ishranom i lekovitim napicima kakva je surutka.

Jetra ima veliku moć regeneracije. Svaka njena ćelija ima svoj život od oko 300 dana, a kada ona propadne, stvara se nova. Pokazalo se da surutka štiti ćelije jetre od oštećenja.

Proteini surutke obaraju holesterol i trigliceride u krvi, a istraživanja pokazuju da ovaj mlečni proizvod može da deluje i protiv visokog pritiska. Sastojci surutke deluju i antitumorski, podstiču imunitet i suzbijaju apetit.

napitak od surutke sa kakao prahom.jpg
Shutterstock  

Danas su na tržištu dostupni i različite varijante, poput koncentrata proteina surutke, zatim surutka sa smanjenom laktozom, demineralizovana, hidrolizovana surutka i tako dalje. Uz konsultaciju sa svojim lekarom treba da izaberete onu koja odgovara vašim terapijskim i nutricionističkim potrebama.

Preporučena doza se kreće između 500 ml i 1 litra surutke dnevno. Ako uzimate surutku u prahu, uobičajene su doze između 25 i 50g dnevno.

Surutku možete napraviti i sami. Na litar mleka vam je potrebno 2 kašike sirila ili 2 kašike limunovog sirćeta. Sipaju se u toplo mleko, koje treba ostaviti na sobnoj temperaturi i sačekati da se formira sir. Surutku ocedite, a sir po želji posolite i ocedite. Možete ga jesti odmah ili sačekati da sazri.

Izvor: Lepa&Srećna