Oko 100 grama radiča sadrži 302 mg kalijuma, 4,5 g ugljenih hidrata, 0,9 g dijetalnih vlakana, 22 mg natrijuma i 1,4 g proteina.

Ova biljka prepuna je vitamina i minerala, najviše vitamina K, zatim vlakana i cinka. Radič ima malo kalorija, te je pogodan i za proces mršavljenja, a ujedno jača imuni sistem i poboljšava zdravlje kostiju. Prepun je i antioksidanasa koji su dobri za zdravlje ćelija.

Radič sadrži i velike količine luteina važnog za zdravlje očiju, a odavno je poznata i upotreba radiča za lečenje nesanice.

Konzumiranje ove biljke delotvorno je i kod visokog krvnog pritiska i anksioznosti, a dobro je i za varenje budući da utiče na proizvodnju žuči i pomaže telu da razgradi molekule hrane.

Radič
Shutterstock  

Dijetalna vlakna prisutna u radiču pomažu u regulaciji rada creva i čiste želudac, a radič se preporučuje i osobama koje pate od anemije, s obzirom na to da 100 g radiča sadrži oko 0,6 mg gvožđa i da se zato koristi kao dodatak ishrani, kako bi uticao na regulisanje nivoa crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina.

S obzirom na to da je iz porodice tamno zelenog povrća, radič predstavlja izuzetan izvor hlorofila i drugih fito sastojaka koji pozitivno utiču na zdravlje.

Hlorofil deluje kao čistač krvi i jetre, a brojni antioksidansi štite od razornog uticaja slobodnih radikala. Na taj način sprečava se nastanak kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa i karcinoma. Istovremeno, antioksidansi imaju moć da na prirodan način uspore starenje.

Radič
Shutterstock  

Preporuka je da se radič jede sirov, međutim on neće izgubiti mnogo nutritivnih vrednosti ni ako ga termički obradite.

Da biste neutralisali gorčinu, možete ga marinirati ili grilovati.

Radič se često koristi u salatama, ali i kao sastojak u čorbama i različitim sosevima.

Izvor: Lepa&Srećna