Svaki manjak normalne količine vode u organizmu – usled dehidratacije, bolesti, vežbanja ili sunčanice – učiniće da se loše osećamo. Prvo se osete žeđ i iscrpljenost, ponekad i glavobolja, a potom može doći do razdražljivosti i pada mentalnih i fizičkih funkcija. Korisne savete za hidrataciju za magazin "Lepa&Srećna" podelila je doktorka Dragana Đukić.

1.TUŠIRANJE

Mlaka voda mnogo bolje rashlađuje od hladne. Razlog je to što topla voda otvara pore, pa se telo brže oslobađa toplote. Tuširajte se naizmenično hladnom i mlakom vodom.

2. KOMOTNA ODEĆA

Saveti za toplo vreme
Shutterstock  

Što je odeća uža, to se više toplote zadržava ispod nje. Zato leti treba nositi svetlu i široku odeću od pamuka, svile, lana ili viskoze, koja propušta dovoljno vazduha.

3. DOSTA TEČNOSTI

U vrelim danima treba popiti najmanje 2 l tečnosti. Najbolji je mlak čaj, jer nas ledeni napici dodatno „greju“ – pošto telo nastoji da izjednači razliku u temperaturi. Izbegavajte zaslađene sokove i gazirana pića kao i alkohol (uključujući pivo i vino). Kafa, koka-kola i alkohol podstiču mokrenje i izluči- vanje tečnosti iz organizma.

Ne treba piti ni proteinske napitke. Ako se odlučite za takav vid ishrane, morate popiti bar 8-12 čaša vode na dan. Dovoljno je da u vodu iscedite malo limuno- vog soka, pa da to postane napitak koji će vam utoliti
žeđ, osvežiti vas i obezbediti potrebnu količinu limunske kiseline i vitamina C. Čim ujutro ustanete, popijte čašu vode, a pola sata pre obroka po dve čaše, kao i obavezno posle svakog treninga.

4. MOKAR ČARŠAV

Da bi vam u kući bilo prijatnije i da biste bolje spavali, ispred otvorenog prozora okačite vlažan čaršav ili peškir, koji će ohladili topao vazduh što ulazi spolja. Preko dana spustite žaluzine.

5. ZA MIRAN SAN

Pre spavanja na lice, ruke i vrat stavite hladne obloge. Takođe, odeću u kojoj spavate možete staviti na nekoliko minuta u zamrzivač. Delovaće osvežavajuće!

6. BEZ TRENINGA

Ako baš morate izaći napolje po najvećoj vrućini, stavite šešir. Uvek sa sobom nosite flašicu vode. Ali, ako morate da boravite napolju neko vreme, pra-vite pauze. Uđite nakratko u neki rashlađen prostor ili se sklonite u hladovinu.
Prolazak kroz park i blizina vode učiniće da se bolje osećate.

7. SVEŽE NAMIRNICE

Jedite voće i povrće koje sadrži dosta vode kao što su lubenica, krastavac, tikvica, paradajz...

Izvor: Lepa&Srećna