Na rizik od moždanog udara utiče celokupno zdravstveno stanje ali i životne navike. Faktori koji povećavaju šansu da do moždanog udara dođe su pušenje, konzumacija alkohola, nedostatak fizičke aktivnosti i ishranu bogatu zasićenim mastima. Visok krvni pritisak i gojaznost takođe su povezani sa rizikom od moždanog udara. Sada je nova studija otkrila vezu između uobičajene aktivnosti kojoj se mnogi od nas prepuštaju tokom dana i povećanog rizika od visokog krvnog pritiska, ali moždanog udara

Moždani udar se često pojavljuje iznenada i bez upozorenja. Rani znaci moždanog udara uključuju utrnulost ili peckanje na jednoj strani tela, probleme sa govorom, probleme sa vidom, vrtoglavicu, jaku glavobolju i konfuziju. Ako osetite ove simptome ili ih primetite kod drugih, odmah potražite medicinsku pomoć. Što osobe koje su doživele moždani udar dobiju lekarsku pomoć, povećava se mogućnost za dobar ishod.

Hipertenzija se naziva "tihi ubica" jer često ne manifestuje simptome dok ne postane životno ugrožavajuće stanje. Lekari upozoravaju da je od velike važnosti da se pritisak redovno meri, jer tako čuvamo zdravlje srca.

 Krvave fleke u očima, crvenilo lica i vrtoglavica su znaci izuzetno visokog krvnog pritiska, koji je glavni faktor rizika od moždanog udara.

Nova studija objavljena u časopisu "Hipertension" otkriva da odrasli koji često spavaju tokom dana imaju 24 posto veću verovatnoću od moždanog udara i 12 posto veće šanse za razvoj hipertenzije. Istraživači su pregledali preko 358.000  osoba koje nisu imali hipertenziju i moždani udar. 

Istraživači su otkrili da su učesnici mlađi od 60 godina koji su često spavali tokom dana imali 20 odsto veću verovatnoću da razviju hipertenziju u poređenju sa ljudima istih godina koji su izjavili da to nisu činili Pored toga, nakon 60 godina, dremanje je bilo povezano sa 10 posto većim rizikom od visokog krvnog pritiska u poređenju sa onima koji nikada nisu spavali.

"Ovi rezultati su posebno interesantni jer milioni ljudi imaju ovu naviku" rekao je doktor Vang autor studije.

Kvalitetan san je od suštinskog značaja za zdravlje srca

Prema istraživačima, dremanje samo po sebi nije nezdravo - ali može ukazivati na loš kvalitet sna. Ako treba da malo zatvorite oči tokom dana kako biste nadoknadili nedostatak kvalitetnog sna noću, zdravlje vašeg srca će patiti. Iz klinika "Majo" tvrde da povremena kratka dremka generalno ne utiče na kvalitet noćnog sna, ali duga učestala spavanja tokom dana, mogu da poremete san  i izazovu nesanicu tokom noći.

Da biste smanjili rizik od hipertenzije i moždanog udara, pobrinite se da spavate što je moguće više kvalitetnije noću i svedite dnevne dremke na minimum. Sledeći put kada osetite potrebu da legnete tokom dana, razmislite o kratkoj šetnji, to će vam pomoći da se osećate bolje.

Izvor: Lepa&Srećna