Dobar imunološki sistem u direktnoj je vezi sa dobrim zdravljem. Od presudnog značaja je da prirodne odbrane organizma održimo na visokom nivou tokom cele godine. Imunološki sistem je veoma osetljiv na dejstvo različitih faktora spoljne sredine, pa o njemu treba voditi računa i kada su temperature niske, ali i kada su velike vrućine.

Stručnjaci tvrde da organizam posebno slabe dugotrajne vrućine, a samim tim se i kod dece i kod odraslih povećava podložnost infekcijama i nastanku bolesti. 

Kako ojačati imunitet tokom leta?

Kvalitetan san

Samo osobe koje spavaju oko sedam sati imaju odličnu predispoziciju za dobar imunitet. Dok spavamo, naša tela proizvode više belih krvnih zrnaca i citokina, koji deluju kao glasnici imunog sistema i pomažu u borbi protiv infekcija i bolesti. 

Razna istraživanja pokušavaju da otkriju kako da zaspimo baš onda kada to želimo kako bismo stigli do magične cifre od 7 sati sna. Generalno većina stručnjaka se slaže da nekoliko sati pre počinka ne treba jesti tešku hranu, da soba u kojoj se spava treba da bude par stepeni hladnija, i obavezno bez tehničkih uređaja. Posebno se naglašava da mobilni telefon treba da bude što dalje od kreveta. 

Prilagođena ishrana

Dok traju velike vrućine moramo voditi računa da jedemo barenu hranu ili onu koja je grliovana, ali bez jakih začina.  Poznato je da su sveže voće i povrće najbolji izvori vitamina i antioksidanasa,  a lekari savetuju unos sledećih namirnica:

  • paradajz, brokoli, spanać, tikvice, crni i beli luk
  • jagode, crveni grepfrut, borovnica, kajsija, mango, banane
  • od suplemenata vitamin E i cink

Pravilna hidratacija

Unos dovoljne količine vode je neophodan tokom cele godine, a posebno kada su velike vrućine. Dnevni unos vode u organizam treba da bude oko 3,7 litara za muškarce i 2,7 litara za žene. Ipak, moramo vodiiti računa da u organizam ne unosimo previše vode.

"Ako se pije previše vode tokom dana, pravi se nepodnošljivo opterećenje za bubrege. Jednostavno nemaju vremena da sve to prerade. Ovo je posebno opasno za ljude sa problemima sa bubrezima, hipertenzijom i kardiovaskularnim bolestima. Povećava im se zapremina cirkulišuće krvi, povećava se hipervolemija (povećanje zapremine krvi). Ovo na kraju može dovesti do pogoršanja hroničnih bolesti",objašnjava lekar Ivan Litvinov i dodaje da je najbolje što možemo učiniti za svoje zdravlje je da unosimo istu količnu tečnosti uvek.

Izvor: Lepa&Srećna