Da bi se zadržala sva njegova svojstva, preporučuje se da celer kuvate, i to na pari.

Celer je vrlo bogat vitaminima i mineralima, te se koristi za jačanje organizma. Koren celera posebno je bogat vitaminima K i C, a ovo povrće uglavnom se koristi kao začin ili prilog glavnom jelu. Niskokaloričan je i ima jak, aromatičan miris.

Celer je odličan za probavu, poboljšava krvnu sliku, a preporučuje se i kao diuretik.

Pomaže i u borbi protiv celulita, kao i kod snižavanja lošeg holesterola i visokog krvnog pritiska.

undefined
Youtubeprintscreen/ French Cooking Academy 

Celer sadrži kumarin koji utiče na jačanje zidova krvnih sudova i smanjenje njihove propustljivosti i stvaranja otoka. Flavonoid kvercetin, koji se takođe nalazi u celeru, je značajan u borbi protiv upala i neurodegenerativnih bolesti.

Celer u sebi ima i flavonoid apigenin koji ima protivupalna, antivirusna i antibakterijska svojstva.

Kao užinu možete grickati i sirov celer, budući da je vrlo hrskav i osvežavajućeg ukusa.

Celerom možete začiniti sveže salate, mesna i jela od povrća, a od stabla celera možete pripremiti sok bogat vitaminima, ali se savetuje da ga pomešate sa drugim namirnicama (poput šargarepe ili jabuke), jer je ukus celera veoma intenzivan.

Da li je bolje jesti sirov ili kuvan celer i dobrobiti po zdravlje
Shutterstock  

Nedavna istraživanja pokazala su i da biljni luteolin, kojim je takođe bogat celer, pomaže u borbi protiv Alchajmerove bolesti i drugih degenerativnih bolesti.

Ipak, trudnice i dojilje trebalo bi da ograniče upotrebu celera. Semenke celera sadrže sastojke koji uzrokuju kontrakcije materice i mogu izazvati pobačaj. Supstanca apiola koja se nalazi u stabljikama i listovima celera takođe izaziva kontrakcije materice i može izazvati krvarenje, pa se ne preporučuje jesti celer tokom menstruacije.

Osobe sa gastrointestinalnim bolestima ne bi trebalo da jedu nijedan deo ove biljke u sirovom obliku.

Izvor: Lepa&Srećna