Rekordni broj devojčica mlađih od osam godina lečen je lani u bolnicama Velike Britanije zbog preranog ulaska u pubertet. Stručnjaci tvrde da je razlog u ishrani, jer je zavladala epidemija gojaznosti.

Zato devojčice dobijaju prvu menstruaciju i razvijaju im se grudi čak pre nego što pođu u školu,  a prosek početka puberteta je oko 11. godine. Više od 14 odsto devojčica sad uđe u pubertet pre osme godine! Kod dečaka je situacija jednako ozbiljna - među 1.720 slučajeva ranog ulaska u pubertet bilo je čak 90 dece mlađe od pet godina.

Rani pubertet može da bude posledica i problema sa štitnom žlezdom, jajnicima pa i tumora na mozgu, a često predstavlja i genetski poremećaj. Najčešći okidač je, ipak, gojaznost - preveliki broj masnih ćelija stimuliše proizvodnju seksualnih hormona.

Zato je na roditeljima odgovornost da deci obezbede zdravu ishranu bez mnogo šećera i masnoća, kao i redovnu fizičku aktivnosti koja će im omogućiti normalan razvoj.

Stručnjaci kažu da deca koja rano prođu kroz pubertet ranije počnu da puše i piju, kao i da imaju seksualne odnose. Savet je da se obrate lekaru ako ćerka uđe u pubertet pre osme, a dečak pre devete godine života.

Izvor: Lepa&Srećna