Vaš stomak vam može reći mnogo o vašem zdravlju. Bol u stomaku često vezujemo za konzumaciju namirnica koje su bile pred istekom roka, prehladom, velikim naporom. Ipak, lekari upozoravaju da bol u stomaku može da se manifestuje i od drugih zdravstvenih problema.

Lekari iz čuvene klinike "Majo" podsećaju na važnost koju funkcija jetre ima u ljudskom organizmu - ona potpomaže metabolizam, imunitet, varenje, detoksikaciju i skladištenje vitamina.

Iako digestivni sistem povezujemosa organima kao što su creva i jednjak, jetra igra važnu ulogu u varenju i ishrani.

"Njena glavna funkcija je prerada hranljivih materija apsorbovanih iz tankog creva“, tvrde stručnjaci ugledne američke klinike. "Žuč iz jetre koja se izlučuje u tanko crevo takođe igra važnu ulogu u varenju masti i nekih vitamina", kažu lekari i ističu da jetra čisti potencijalno štetne hemikalije.

"Razlaže i luči mnoge lekove koji mogu biti toksični za vaše telo. Ove funkcije, kao i mnoge druge koje obavlja jetra, čine je vitalnim organom ljudskoh organizma

"Jetra je toliko važna za organizam, da bez nje život nije moguć", ističu lekari,

Tumor jtetre naziva se hepatocelularni karcinom. U više od 90 % slučajeva tumor je udružen sa hroničnim bolestima jetre, hepatitisom B i C, cirozom jetre, meteboločkim bolesti jetre, upotrebom etil-alkohola, raznih hemijksih agensa, i aflatoksina. 

"Tumori jetre mogu da luče hormone koji utiču na druge organe, objašnjava Američko udruženje za rak. U nekim slučajevima, ovo može izazvati hiperkalcemiju (visok nivo kalcijuma u ​​krvi). A imajući u vidu blizinu jetre stomaku i koliko podržava proces varenja, logično je da se rak jetre može manifestovati znacima koji oponašaju 'nervozan stomak'"

Hiperkalcemija može dovesti do mučnine i povraćanja, tvrde lekari.

"Pošto je mučnina čest simptom mnogih različitih stanja, i benignih i ozbiljnih, lako je pripisati napad mučnine trovanju hranom, infekciji, prejedanju“, tvrdi onkolog Andrea Palka

"Ako vaša mučnina traje ili je praćena upornim povraćanjem iTo bi mogao biti znak problema sa jetrom i trebalo bi da odmah posetite lekara", tvrdi doktorka i dodaje da drugi simptomi hiperkalcemije mogu uključivati konfuziju, zatvor, probleme sa slabošću mišića, ekstremnu žeđ i često mokrenje.

Rak jetre u ranoj fazi često nema simptome.

"Nažalost, moguće je da rak u ranoj fazi ne ispoljava nikakve simptome“, tvrdi doktorka i istie da hronična infekcija od hepatitisa B ili hepatitisa C predstavlja najveći rizik za razvoj raka jetre.

Najčešći simptomi bolesne jetre:

  • gubitak težine
  • gubitak apetita
  • bol i otok u gorenjem delu stomaka
  • slabost
  • žutica
  • bela stolica

Izvor: Lepa&Srećna