Da li je i vama jedna od prvih dilema ujutru - šta da doručkujete? Posle više preokreta u mišljenju stručnjaka - od "da" za doručak, do "ne" za obilan jutarnji obrok i nazad, sada preovlađuje ipak stanovište da hrana na početku dana utiče na naše funkcionisanje i raspoloženje.

Lekari sve češće preporučuju za doručak hranu bogatu hranljivim materijama, a čini se da ne možemo da pogrešimo ako odaberemo jaja i tokom dijete. Osim što su značajan izvor proteina, lako se i brzo spremaju!

Ako želite da unesete zdrave promene u svoje uobičajene recepte, evo šta lekari savetuju da dodate kad pripremate jaja.

Spanać

U šolji spanaća ima samo sedam kalorija, pa je ovo zeleno povrće idealan dodatak prženim jajima. Dobijate i dobar izvor vlakana, ubrzavate metabolizam, a obezbeđujete i dobar izvor magnezijuma.

Ljuti kečap

Ukoliko tražite načine da ubrzate metabolizam, ljuti dodaci hrani kao što je kečap su idealan prilog. Nekoliko sati nakon jela, varenje i procesi razlaganja hrane i njenog pretvaranja u energiju su vrlo dinamični.

jaja sa spanacem
Shutterstock  

Kapsaicin, sastojak ljutih sosova, pokazao se i kao dobro prirodno sredstvo za ublažavanje nekih bolova, a preporučuju ga i za zdravlje krvnih sudova.

Čili paprika

Kao i ljuti kečap ili tabasko sos, ljuta papričica ima dejstvo na metabolizam zahvaljujući kapsaicinu. Treba imati u vidu da ovaj sastojak može da iritira i izazove neke nuspojave, najbolje je da počnete da ljutu papriku koristite polako i da onda razvijate toleranciju za veće količine.

Kapsaicin ima dobro dejstvo i na artritis i bol mišićno-koštanog sistema, a u kožnim preparatima se upotrebljava da umiri bol u leđima i zglobovima.

U namirnice koje pomažu u oslobađanju od masnih nasloga spadaju i čia seme, ovsene pahuljice, masna riba poput skuše, lososa i tunjevine, kao i mlečni proizvodi od obranog mleka.

Izvor: Lepa&Srećna