Gasove imaju svi, mada mnogi to nerado priznaju i ova je pojava potpuno normalna. Međutim, prejako nadimanje je veoma neprijatno i može se, najčešće, izbeći uvođenjem zdravih navika. Ishrana je na prvom mestu, pa se savetuje da proverite svoj jelovnik i redukujete količinu povrća kao što su kupus, pasulj, crni luk i karfiol.

Uz povećanu količinu vlakana koje ove namirnice sadrže, gasove može izazvati i laktoza u mlečnim proizvodima, ali i fruktoza u jabukama, kruškama ili lubenici.

I dijetetski proizvodi koji sadrže veštačke zaslađivače izazivaju nadimanje. Pre svega su problematični sorbitol i ksilitol, poznati i pod imenom "šećerni alkoholi". Generalno se treba uzdržavati od gaziranih pića, jer se i njihovi mehurići šire u stomaku i dovode do gasova.

Hidratacija je jedno od najvažnijih oružja protiv gasova, a najbolje je da pripremite osvežavajući napitak od đumbira koji ublažava upalne procese u crevima. Nastružite komadić dužine oko dva centimetra, odmerite tri decilitra vode i stavite da prokuva, pa sipajte đumbir i pustite da vri na tihoj vatri pet minuta. Procedite, dodajte par kapi limuna i polako pijuckajte.

Odličan efekat se postiže i vodom sa nekoliko kapi limuna, gustim sokom od miksanog kivija razređenog sa malo vode ili kašom od dinje koju treba rashladiti radi što boljeg ukusa.

Izvor: Lepa&Srećna