Svrab i crvenilo su neprijatne tegobe koje izaziva ekcem, odnosno atopijski dermatitis. Ovo hronično stanje kože se periodično pogoršava, a često ga prate i astma ili alergija.

Za njega još ne postoji lek, već samo tretmani zahvaljujući kojima se situacija može poboljšati, a izbijanje svraba prorediti ili čak i sprečiti. Na primer, pomaže ako redovno mažete kreme za vlaženje kože i izbegavate jake sapune.

Istraživanja pokazuju da i ishrana može da utiče na ekcem. Tako je nedavno dokazano da povećani unos natrijuma preko soli podiže rizik od atopijskog dermatitisa, navodi Udruženje za istraživačku dermatologiju.

Pokazalo se da je samo jedan gram soli dnevno više u prosečnoj potrošnji bio dovoljan da se poveća rizik od ekcema. Zato se umereno korišćenje ovog začina preporučuje svima koji pate od ovih tegoba.

Ekcem može biti pojačan i zbog mlečnih proizvoda ili jaja, kao i zbog glutena, soje ili nekih orašastih plodova. Od prirodnih lekovitih sredstava, savetuje se da probate sa kapima biljke ruse koji se pripremaju kao tinktura.

Izvor: Lepa&Srećna