Koreografija koja je pratila pesmu Konstrakte na Evroviziji postala je široko popularna - pokret koji kao da pokazuje da su "ruke čiste" sledi nakon ritualnog pranja uz - sad već - hit, sapun i lavor.

Njena metafora brige za zdravlje postala je osnov za brojne šale, pa je tako Ana Đurić objavila na svom Instagram profilu i poruke "Prala sam ruke 70 dana", "Finalno pranje" i tome slično. Kako je i sama objasnila, "ovo je pesma o zdravlju i atmosferi u kojoj živimo, u kojoj je zdravlje stavljeno na mesto najviše vrednosti. Zato nam je bio potreban neki kompulsivni aspekt u pesmi pa smo odlučili da to bude pranje ruku", rekla je Konstrakta za Evroviziju TV.

konstrakta prala ruke
Instagram / konstrakta 

Kompulsivno (drugačije rečeno, prinudno) pranje ruku znači da osoba prečesto ponavlja ovaj postupak, a u korenu je njen pokušaj da se oslobodi opsesivnog i iracionalnog straha od zaraze. Opsesivno-kompulsivni poremećaj karakterišu misli, slike i nagoni koji osobu teraju da ponavlja neke rituale kako bi se oslobodila neke anksioznosti i brige.

Često se ovaj poremećaj otkrije tek kad se pacijent javi dermatologu zbog kože u teškom stanju. Dešava se da ruke opere između 50 i 100 puta u jednom danu. 

Posledica su upala, degenerativne i infektivne promene kako na dlanu, tako i na nadlanici. Ukoliko je već prethodno prisutan atopijski ili alergijski dermatitis, stanje se pogoršava. Sapun izaziva i kontaktni dermatitis.

Na koži mogu nastati plikovi, otok, pigmentacije i fisure (napukline). Pacijent se žali na svrab, suvoću pa i bol u šakama.

Lečenje se preduzima na dva nivoa - dermatološkom i psihološkom. Dok pacijent radi sa terapeutom na prihvatanju i suočavanju sa svojim opsesivnim mislima i strahom, dermatolog će prepisati topikalne steroide, u trajanju od dve do četiri nedelje, kao i emolijentne i zaštitne kreme.

Izvor: Lepa&Srećna