Duboka hidratacija je, možda, novost za one koji su prvi put obratili pažnju na taj izraz kad su ga čuli u Konstraktinoj pesmi. Međutim, mnogim ženama je to glavna tema u nezi kože - potraga za "sredstvima za hidrataciju" porasla je, po nekim istraživanjima, skoro 90 odsto za godinu dana.

Dehidrirana koža je ona kojoj nedostaje vlaga i koja ne uspeva da je zadrži, pa zato osećamo zategnutost, suvoću, a u težim slučajevima čak i iritaciju i ljuštenje. Takva koža gubi sjaj, a lojne žlezde dobijaju znak da treba da pojačaju lučenje. Širi se i mreža kapilara, pa lice zahvata crvenilo.

Da bi se stanje popravilo i započela "duboka hidratacija", potrebno je, pre svega, promeniti način ishrane. Uz veću količinu vode koju treba piti, što nije iznenađujuće, treba obratiti pažnju i na to da li uzimamo dovoljno zdravih masnoća. Zato je za hidrataciju neophodno redovno koristiti namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama - valja jesti masnu ribu kao što je skuša, tunjevina i losos, ali i semenke i orašaste plodove.

Drugi važan korak je smanjena upotreba sredstava koje mogu da izazovu dehidrataciju - voćnih kiselina i retinola. Zamenite ih kremama bogatim ceramidima i nijacinamidom.

Treće, pojačajte negu dodatnim sredstvima za hidrataciju. Pored hijaluronske kiseline, koja ima sad već široko poznate moći zadržavanja vlage i koju, verovatno, već koristite, dodajte i glicerin, pantenol i aloja veru.

Izvor: Lepa&Srećna