Redovno i pravilno pranje zuba je prevencija nastanka karijesa i oboljenja desni. Vrlo je važno znati pravilnu tehniku pranja zuba. Iako mislimo da tu nema prevelikih iznenađenja, i da sve radimo kako treba stomatolozi upozoravaju na jednu na izgled bezazlenu grešku - ispiranje viška paste vodom nakon pranja zuba.

"Ispiranje usta vodom je veoma loše za naše zube, jer ispira zaštitni fluor koji ostane nakon pranja zuba“, kaže Najdžel Karter, izvršni direktor Fondacije za oralno zdravlje u Velikoj Britaniji. "Fluorid je jedini najvažniji sastojak paste za zube. On u velikoj meri pomaže oralnom zdravlju tako što jača zubnu gleđ, čineći je otpornijom na karijes. Takođe smanjuje količinu kiseline koju proizvode bakterije na vašim zubima.", tvrdi ovaj lekar.

"Ispljunite pastu za zube paste i nemojte ispirati vodom. Tako će fluor koji se nalazi u većini pasta za zube ostati na zubima i nastaviti da bude efikasan“, kaže Karter i upozorava na još jednu naviku koja može da izazove veliki problem sa zubima. Naime, on tvrdi da je veoma važno koju tečnost za ispiranje zuba korisitimo.

"Da u vašoj bašti raste korov, ne biste samo bacali kiselinu i sredstvo za ubijanje korova i time uništili i ono što ne želite. Upravo to radimo u ustima", tvrdi stručnjak.

Prema istraživanjima, nisu sve bakterije koje žive u ustima štetne. Ovo uključuje mikrobe koji pomažu telu da proizvede azotni oksid koji mu je potreban da bi regulisao membrane unutar srca i krvnih sudova, protok krvi, krvni pritisak i osetljivost na insulin. 

Izvor: Lepa&Srećna