Višečasovno sedenje na poslu i uporni pokušaji da oslabite često dovode do preskakanja obroka i jela na brzinu, piše Lepa & Srećna.

Koliko puta vam se samo desilo da jurite na posao i zgrabite u trku nešto u pekari, a onda jedete tek kad pregladnite? Upravo to je jedan od glavnih razloga što se kilogrami gomilaju, salo oko struka je sve deblje a stomak vam se nadima od gasova zarobljenih u crevima. 

Naime, ako preskačete obroke i trpite dugo glad, metabolizam se usporava i takav ostaje čak i kad prekinete dijetu. Ako žurite dok jedete, izazvaćete gorušicu, ugroziti varenje i izazvati nadimanje stomaka.

Zato je važno da zaštitite zdravlje tako što ćete jesti redovno ali svaki put mali obrok. Pritom, uvek napravite kratku pauzu da ga pojedete! Žvaćite polako, misleći o toj hrani i uvek spustite viljušku na sto između dva zalogaja. Tako ćete pojačati lučenje enzima za varenje i sprečiti stvaranje gasova u stomaku. Uskoro će vam se normalizovati apetit i smanjiti stomak.

PROČITAJTE JOŠ: 

SRBI VOLE OVO PIĆE, ALI ONO NAJVIŠE NADIMA

AKO PATITE OD GASOVA, OVE 3 NAMIRNICE SU SPAS

OVA NAMIRNICA LEČI GASOVE I NADUTOST

UBLAŽITE NADUTOST, GASOVE I GRČEVE U STOMAKU: 6 prirodnih lekova za ravan stomak bez nadimanja

Uzroci nadutosti stomaka i gasova mogu biti mnogobrojni, od načina na koji jedete (brzo, uz gutanje vazduha pri jelu), preko problema sa želucem (gastritis, čir), dvanaestopalačnim crevom (čir), gušteračom i žučnom kesom (nedovoljno sokova za varenje), do teškoća s tankim crevom (razna zapaljenja koja ometaju varenje) ili debelim crevom (zapaljenja, preterano stvaranje gasova).

U osnovi svih ovih uzroka mogu biti stres, alergija ili intolerancija na određenu hranu (na primer, mleko). 

PROČITAJTE VIŠE: ČUDESAN LEK IZ PRIRODE: kako nas đumbir štiti od bolesti

Biljke mogu mnogo da pomognu osobama sa ovim problemima, jer deluju blago a efikasno, i imaju odličnu sposobnost dovođenja u ravnotežu poremećeneg rada organa za varenje. 

Ponekad je neophodno potražiti pomoć lekara, ali ako vam nadutost i gasovi u stomaku stvaraju samo nelagodnost, evo nekoliko saveta koji vam mogu ublažiti simptome: 

Povećajte unos tečnosti, naročito vode, a izbegavajte gazirana, slatka i alkoholna pića.

Izbegavajte hranu koja izaziva nadimanje kao što su pasulj, brokoli, kupus i mekinje, imajući u vidu da količina gasova koja se stvori u probavnom traktu varira od osobe do osobe.

Praktični saveti za ublažavanje nadutosti:

Ovih nekoliko namirnica garantovano će vam ublažiti nadutost, gasove i grčeve.

  • Sveže isceđen limunov sok, posebno kada se pomeša s vodom i pola kašičice sode bikarbone brzo će vam umiriti probavni trakt i eliminisati grčeve i nadutost.
  • Paprika i drugo povrće bogato vitaminom C smanjuju količinu gasova koji se stvaraju u crevima. Ali, tablete vitamina C imaju suprotan efekat i mogu upravo da izazovu nadimanje.
  • Bundeva kuvana ili pečena često se koriste u supama ili umacima, a pokazala se i kao odličan lek protiv nadutosti i gasova.
  • Jogurt takođe olakšava simptome nadutosti, gasova i grčeva u crevima jer sadrži korisne bakterije koje poremećenu crevnu floru vraćaju u normalu.
  • Kim olakšava navedene simptome, a od njega možete napraviti čaj ili pojesti nekoliko semenki nakon obroka. 
  • Bosiljak neka bude nezaobilazan začin u vašim jelima, a takođe i ruzmarin koji će vam pomoći da smanjite nadutost i grčeve, kao i korijander i karanfilić.

Tekst: Vesna Stanimirović

Izvor: Lepa i Srećna