Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 KUĆNIH LEKOVA PROTIV ALERGIJA: Voće, med i probiotici samo su deo važnih saveznika u brobi protiv sezonske kijavice

Lekari obično leče alergije različitim pristupima koji često uključuju lekove i injekcije protiv alergija. Međutim, postoje prirodni i kućni lekovi za alergije koje biste mogli da razmotrite.

 Prirodni lekovi protiv alergije Izvor: Screenshot / Youtube / The Happy Pear

Neki od najvećih krivaca za izazivanje alergijskih reakcija su polen, grinje, perut kućnih ljubimaca, spore plesni, ubod insekata, hrana… Alergije mogu izazvati niz simptoma kao što su: kijavica, curenje iz nosa, svrab, osip, otok, astma…

Možda će vas zanimati

Najbolji prirodni lek za alergije je, kada je moguće, izbegavanje alergena. I lekari i prirodni iscelitelji će vam predložiti da ograničite ili izbegavate alergene, koji izazivaju vašu alergijsku reakciju. Ipak, neke alergene je teško izbeći. U tom slučaju, nakon razgovora o simptomima sa svojim lekarom, možete razmotriti kućni lek za alergije kako biste se izborili sa posledicama izlaganja alergenu.

Kućni lekovi za alergije

1. Ispiranje nosa slanim rastvorom
Brojne studije su dokazale da ispiranje nosa slanim rastvorom ima blagotvorne efekte i za decu i za odrasle sa alergijskim rinitisom, koji se često naziva polenskom groznicom.

2. Filteri za vazduh
Razmislite o korišćenju filtera za vazduh u vašem zatvorenom okruženju. Visokoefikasni filteri za čestice vazduha (HEPA) su jedan tip filtera za vazduh koji treba uzeti u obzir. Zarobljavajući nadražujuće stvari u vazduhu kao što su polen, prašina i perut kućnih ljubimaca, HEPA filteri smanjuju alergene u vašem domu.

3. Voće
Bromelain je enzim koji se nalazi u papaji i ananasu, uvrstite ih u ishranu i pomoćiće vam sa disanjem.

4. Probiotici
Pouzdani izvor od 23 studije pokazao je da probiotici mogu pomoći u poboljšanju simptoma alergijskog rinitisa.

5. Med
Iako ne postoje naučni dokazi koji bi to dokazali, popularna teorija sugeriše da se jede lokalno proizveden med. Prema teoriji, vremenom ćete smanjiti svoju alergijsku reakciju na polen koji pčele sakupljaju u vašem području da bi napravile svoj med.

6. Klima uređaji i odvlaživači
Uklanjanjem vlage iz vazduha, klima uređaji i odvlaživači mogu ograničiti rast buđi i plesni koji mogu negativno uticati na alergije.

7. Kopriva
Narodni lekari predlažu koprivu kao prirodni antihistaminik koji pomaže u lečenju alergija. Najlakše je upotrebiti je u čaju.

8 . Kvercetin
Zagovornicima prirodnog lečenja kvercetin je omiljeni „lek“ jer veruju da stabilizuje oslobađanje histamina i pomaže u kontroli simptoma alergije. Prirodno se nalazi u brokoliju, karfiolu, zelenom čaju i citrusima.

9. Vitamin C
Oni koji se bave prirodnim lekovima predlažu uzimanje 2.000 miligrama vitamina C dnevno za smanjenje nivoa histamina.

10. Eterično ulje nane
Studija iz 1998. godine pokazala je da je tretman uljem peperminta imao dovoljno antiinflamatornih efekata koji su smanjili simptome bronhijalne astme i alergijskog rinitisa da bi opravdali klinička ispitivanja. Eterična ulja se mogu raspršiti u vazduh, ali ih treba razblažiti u osnovnom ulju ako se primenjuju lokalno.

Mere predostrožnosti kada koristite kućne lekove za alergije

Nemojte koristiti kućne lekove za lečenje teških alergijskih reakcija ili anafilakse, koje se mogu identifikovati simptomima kao što su: teškoće sa disanjem, stezanje u plućima, bolovi u grudima, promene krvnog pritiska, vrtoglavica, nesvestica, osip, povraćanje...
Ako osetite ove simptome, odmah potražite medicinsku pomoć. Anafilaksa može biti opasna po život.

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije