Dejstvo probiotika na zdravlje je sve aktuelnija tema, a naročito su korisni svima koji imaju probleme sa nadimanjem i gasovima. Poznata su i dobra iskustva žena kojima su pomogli tokom dijete, a specijalizovani preparati deluju čak i u slučaju poremećene vaginalne flore.

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić ih veoma često preporučuje.  On podseća i da nije svaki probiotik isti i daje preporuke kad bi koji trebalo koristiti i u kojim dozama.

  • više kultura i laktobacilus helvetikus - za probleme sa probavom i mentalne probleme
  • laktobacilus rojteri daje bolju peristaltiku - a bebe, starosti od šest meseci 
  • laktobacilus sacaromices bulardi - za infekciju kod dece, uz antibiotik

"Dobar probiotik za sve koji imaju tegobe u crevima mora da sadrži laktobacilus ramnozus, rojteri i helvetikus, potom bifidobakterijum breve i saharomicis bulardi", rekao je dr Voja u emisiji Jutro na TV Prva. 

Dejstvo probiotika dokazano je, prema njegovim rečima, i kod prevremeno rođenih beba. 

"Doktorka i ja smo prevremeno rođenim bebama od samo 1.500 grama davali probiotske preparate u ampulama. Da bismo videli da li će sprečiti infekciju koja može da bude i fatalna kod prevremeno rođenih beba. Rekli su mi, Vojče, ako ovo omane, ideš na sud! Ali nije omanulo, procenat infekcija je pao za 60 odsto", ispričao je.

Najnovija stvar je doziranje - umesto pet milijardi koliko se ranije davalo, sad treba da u kesici budebar 25 milijardi bakterija. Dr Perišić daje čaki 35 milijardi po kapsuli i kaže da postiže odlične efekte", kazao je doktor.

Izvor: Lepa&Srećna