Broj žena koje su rodile svoju prvu bebu posle 35. godine porastao je devet puta u poslednjih 40 godina. Ako razmišljate o tome da imate bebu nakon 50. godine, možda se pitate koji su rizici i prednostima starijih mama.

Prednosti trudnoće nakon 50

Kao starija mama, verovatno se osećate stabilnije i sposobnije da se brinete o detetu nego kada ste bili kada ste bili mladi. Biće vam drago da znate da istraživanje podržava ta osećanja. Ima dosta prednosti imati dete kasnije u životu jer će vaše dete verovatno biti pametnije, a ako je i otac vaše bebe stariji, postoje dobre vesti. Utvrđeno je da dečaci starijih očeva imaju veći koeficijent inteligencije i da su više fokusirani na svoja interesovanja.

Vaspitanje

Bićete strpljiviji. Starije mame imaju tendenciju da budu strpljivije. One su bolje u postavljanju granica. Takođe je manje verovatno da će vikati na svoju decu ili ih oštro kažnjavati. Kao rezultat toga, vaša deca bi imala manje problema u ponašanju, kao i emocionalne probleme. Studija je pokazala da su starije mame takođe imale manje anksioznosti tokom trudnoće. Bili su u stabilnijim vezama i finansijski su bolje stajale.

Godine protiv prirode

Žene se rađaju sa svim jajnim ćelijama koje će ikada imati, a kako starite, imate manje jajnih ćelija i veća je verovatnoća da će plod imati abnormalnosti. Većina žena koje zatrudne nakon 50 godina koristi donorske jajne ćelije, ali moguće je koristiti sopstvene jajne ćelije ako ste ih prethodno zamzrli. Kod nas je svojevremeno glumica Katarina Radivojević zamrzla jajne ćelije

Rizici od trudnoće nakon 50

Iako postoji mnogo koristi od rađanja bebe kada ste stariji, postoje i neki rizici. Ako se odlučite za trudnoću u ovom dobu treba da razgovarate o rizicima trudnoće sa svojim lekarom jer su veće šanse da:

* Imate blizance ili trojke
* Razvijete gestacijski dijabetes
* Razvijete visok krvni pritisak
* Prerano se porodite
* Bude vam potreban carski rez
* Imate bebu sa problemima sa hromozomima kao što je Daunov sindrom
* Gubitak trudnoće

Da biste povećali svoje šanse za zdravu trudnoću, uverite se da:

* Dobijte redovnu prenatalnu negu
* Jedite zdravu hranu
* Ostanite aktivni, ali razgovarajte sa svojim lekarom o vežbanju
* Izbegavajte alkohol, duvan i ilegalne droge
* Razgovarajte sa svojim lekarom o svojim lekovima i suplementima
* Razgovarajte sa svojim lekarom o testiranju na probleme sa hromozomima

Izvor: Lepa&Srećna