Smeđi pirinač se često potencira kao zdrava hrana zbog njegovih zdravstvenih prednosti, dok je beli pirinač ozloglašen. Ipak, u poslednje vreme se postavlja pitanje da li je tamni pirinač zaista zdraviji od belog?

Postoji nekoliko razloga zašto se smeđi pirinač često smatra boljom opcijom. Glavni argument je da je to celo zrno. Razlika između smeđeg i belog pirinča je u tome što je smeđi u svom neprerađenom obliku celog zrna. Belom pirinču su s druge strane uklonjene mekinje i klice tokom obrade. Cela zrna se smatraju zdravijom varijantom jer sadrže više vlakana. Vlakna su hranljiva materija za koju se zna da snižava holesterol, kontroliše šećer u krvi i reguliše varenje. Istina je da smeđi pirinač sadrži više vlakana nego beli jer je nerafinisan, ali je važno napomenuti vrstu vlakana.

Postoje dve vrste vlakana: rastvorljiva i nerastvorljiva. Rastvorljiva vlakna apsorbuju vodu da omekšaju vašu stolicu u digestivnom traktu, čineći ih lakšim za prolaz. S druge strane, nerastvorljiva vlakna ne upijaju vodu niti fermentiraju. Pošto se uopšte ne razgrađuje, stvara tvrdu masu u crevima.

Smeđi pirinač sadrži nerastvorljiva vlakna, a kako objašnjava doktorka naturopatske medicine Liz Karter, ovo može imati veliki uticaj na creva. „Smeđi pirinač ima visok sadržaj oštrih, iritirajućih nerastvorljivih vlakana, za razliku od belog pirinča.“, kaže ona.

Još dva razloga mogu naterati da se odreknete smeđeg pirinča — fitinska kiselina i arsen. Smeđi pirinač sadrži fitinsku kiselinu, koja je poznata kao antinutrijent jer zapravo blokira sposobnost vašeg tela da apsorbuje određene hranljive materije, kao što su gvožđe, cink i kalcijum. Konzumiranje velikih količina može na kraju dovesti do nedostatka vitamina i minerala. Smeđi pirinač takođe sadrži više arsena, toksičnog teškog metala koji, kada se konzumira tokom vremena, može povećati rizik od bolesti poput raka, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Pogledajte još kako da izgubite 7 kilograma uz pirinač dijetu.

Izvor: Lepa&Srećna