Dok radimo ili učimo potrebna nam je velika koncentracija i bistar um. Većina ljudi već ima oprobane mehanizme koje ih drže budnima i povećavaju koncentraciju, a koliko hrana, kafa, slatikišu utiču na mogućnost da bolje radimo, u RTS Ordinaciji otkrila je nutricionista Marija Stajić. 

Da li hrana zaista može da utiče na koncentraciju ili je to samo mit ili možda placebo, pa smo umislili da nam nešto prija pa bolje razmišljamo kada smo to nešto jeli? Nutricionista odgovara da zaista postoje namirnice koje su dobre za vid, za srce i ostale organe, ali da mi mozak, kao vrlo važan organ, često zapostavljamo. 

„Danas u praksi kada pitamo nekog kakva mu je pažnja, koncentracija, da li je razdražljiv, ima promene raspoloženja, odgovor je često 'da', čak i kod mlađih ljudi“, navodi nutricionistkinja Marija Stajić. „Generalno hrana koju jedemo utiče i na naše raspoloženje, i na naše kognitivne sposobnosti, takođe na učenje. Prosto negde moramo voditi računa o tome šta jedemo“, naglašava nutricionistkinja.

Postoje namirnice koje poboljšavaju koncetraciju i one koje je pogrošavaju, ali je važno i znati da trans masti mogu negativno da utiču na čitav proces.

„Ono što bih volela da dodam za veštačke zaslađivače, čak za aspartam koji se nalazi u gaziranim sokovima, u žvakama – postoje studije da je negde povezan sa pažnjom, koncentracijom i sa Alchajmerom, tako da ono što bi trebalo da izbegavamo zaista jesu ti gazirani sokovi“, napominje Stajićeva.

Namirnice koje povoljno utiču na koncentraciju su: riba, semenke i orašasti plodovi, cvekla, crna čokolada, avokado, kurkuma, žitarice, zeleno lisnato povrće, kiseli kupus, jaja, borovnice, zeleni čaj...

Pojedina istraživanja favorizuju kafu kada želimo da ostanemo budni i bolje radimo, a neki pak tvrde da ona samo stvara dodatnu nervozu. Da li kafa zaista povoljno utiče na koncentraciju?

Kafa zaista ima tu reputaciju. Da, ona dobro utiče i na energiju i na koncentraciju, budnost, međutim, to je u nekoj umerenoj količini. Kofein ima neke svoje nuspojave i negativan efekat na organizam, pa tu ne treba preterivati. Radije bi trebalo birati tu hranu koja ima antioksidanse, koja prosto čisti organizam od tih slobodnih radikala i samim tim naša koncentracija je bolja.”

Nutricionistkinja je objasnila i da li je istinit mit o čokoladi i boljoj koncentraciji.

„Manje-više nema nikog ko ne voli čokoladu, a moram da napomenem da je tu bitan kakao, znači čokolada sa što većim procentom kakaoa jer je on jako važan izvor polifenola i korisnih antioksidanasa koji pomažu mozgu. Bela mlečna čokolada – ne, nego crna sa što većim procentom kakaoa, ali isto tako i kakao kao napitak možemo spremati“.

Izvor: Lepa&Srećna