Najnovija istraživanja su pokazala da više od dve trećine učestalih neželjenih reakcija na vakcinu zapravo nisu posledica vakcine, već je u pitanju "nocebo" efekat.

Mnogi su prvi put čuli za “nocebo” efekat, ali u suštini u pitanju je stanje svesti suprotno od placebo efekta. Zapravo “nocebo” efekat se javlja kada pacijent doživi negativne nuspojave na tretman samo zato jer ih očekuje. Najveći deo čestih nuspojava, onih u vidu glavobolja, umora, bola u ruci, zapravo proizvod noceba, odnosno činjenice da su ljudi očekivali takve nuspojave.

"12 kliničkih ispitivanja koje je proučavao tim uključivalo je ukupno 45.380 pacijenata. Od toga je 22.802 dobila pravu vakcinu. Preostalih 22.578 pacijenata je dobilo placebo, odnosno bezopasnu supstancu bez terapeutske vrednosti, kao što je fiziološki rastvor. Niko od pacijenata nije znao da li su dobili vakcinu ili placebo. Nakon prve injekcije, 46,3 odsto pacijenata sa vakcinom prijavilo je sistemske neželjene događaje, koji su zahvatili celo telo, najčešće glavobolju i umor. Veći procenat pacijenata, 66,7 procenata, prijavio je lokalni neželjeni događaj, kao što je bol ili otok na mestu injekcije" saopštili su naučnici podatke koji su objavljeni u medicinskom časopisu "Jama Network Open."

Izvor: Lepa&Srećna