Za optimalno funkcionisanje imunog sistema telo mora da dobije dovoljno energije i hranljivih materija. Nutricionistkinja Niki Klark savetuje koje namirnice je potrebno uvrsititi u zimske jelovnike kako bi organizam bio otporan na infekcije i imuniti sistem postao jači.

"Nezdrava ishrana može ugroziti sposobnost organizma da se izbori sa infekcijama. Da biste ojačali imunitet, u ishranu dodajte hranu bogatu vitaminima i drugim važnim hranljivim materijama“, tvrdi nutricionistkinja i savetuje koje namirnice treba konzumirati zimi.

Кupus

Povrće bogato vitaminima A, C i К pomaže u jačanju imuniteta.

"Кupus je bogat antioksidansima poput vitamina C, koji pomaže u borbi protiv oksidativnog oštećenja u telu. Oksidativna oštećenja igraju ulogu u mnogim bolestima", tvrdi lekarka.

Spanać

Sadrži visok nivo vitamina C i bogat je izvor antioksidanata koji poboljšavaju sposobnost imunog sistema da se bori protiv infektivnih agenasa.

Кurkuma

Konzumiranje kurkume jača imuni sistem i povećava odbranu organizma od bolesti. Ovaj žuti začin je protivupalni i moćni antioksidans. Osim toga, zlatno mleko sa kurkumom umiruje grlo prilikom kašlja i prehlade. Ima imunostimulirajuć i okrepljujuć efekat za celo telo.

Izvor:Lepa&Srećna