Veliki božićni post traje 40 dana, a kako bismo održali imuni sistem jakim, veoma je važno koje namirnice biramo. Ishrana bez namirnica životinjskog porekla može oskudevati u izvorima vitamina B12, gvožđa,
vitamina D, kalcijuma, cinka, Omega-3 masnoća, a specijalista, strukovni nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga za portal "Lepa i srećna" savetuje šta treba da se nađe na jelovniku.

"Opredelite za proizvode od celog zrna žitarica, dajte prednost omega 9 masnoćama tj pripremajte hranu na maslinovom ulju, povećajte unos omega 3 masnoća (kroz tunu, losos, haringu, skušu, čia semenke, laneno seme, orahe). Uključite u ishranu nove izvore proteina npr nutritivni. kvasac, proteine konoplje, bundeve, heljde, suncokreta. Svaki obrok neka sadrži ili povrće ili voće. Najzastupljenije voće neka budu citrusi i bobičasto voće. Od povrća birajte povrće iz porodice kupusnjača: karfiol, brokoli, kupus, kelj, prokelj, ren, keleraba, kao i crni i beli luk. Dodajte i začine kao što su, đumbir, kurkuma, ruzmarin, origano, bosiljak, timijan. Povećajte unos tečnosti kroz čaj od đumbira, čaj od ehinacee, zeleni čaj, limunade, jabukovo sirće, supe od kostiju", tvrdi Jovana i i savetuje da se kao izvor probiotika bira turšija pripremljena pomoću soli. 

Ko ne bi smeo da posti, sa stanovišta nutricionizma?

"Post se ne preporučuje osobama koje se oporavljaju od bolesti ili povrede: trudnicama, dojiljama, osobama koje zbog zdravstvenog problema moraju da koriguju svoju ishranu i smanje ili povećaju unos pojedinih nutijenata, osobama koje unose određene lekove koji zahtevaju određene izmene u izboru namirnica"

Koja hrana negativno utiče na imunitet, postoje li namirinice koje bi trebalo da izbegavamo?

"Namirnice koje uzrokuju upalne procese su šećer, belo brašno, trans masnoće (hidrogenizovane i
delimično hidrogenizovane biljne masnoće), neuravnotežen unos omega 3 i omega 6 masnoća (tj
prevelik unos omega 6 masnoća iz biljnih ulja: suncokretovo, kukuruzno, koštica grožđa), veštački
dodaci u hrani (E dodaci)"

Da li su suplementi dobar izbor ili je bolje da izvor vitamina potražimo u prirodi?

"Zdrava i dobro izbalansirana ishrana je najvažnija. Suplementi mogu da budu samo dodatak, u situacijama kada nam je potreban povećan unos pojedinog nutrijenta a ne možemo ga uneti isključivo
kroz hranu (jer bi nam bile potrebne velike količine namirnica). Uvek dajem primer vitamina C i pomorandže. Pomorandža, je na primer, odličan izvor vitamina C ali i beta karotena, kalcijuma i drugih fitonutrijenata. Sasvim je sigurno da ova jedinjenja zajedno deluju mnogo snažnije i imaju mnogo jači blagotvorni efekat, nego svaki od pomenutih vitamina ili minerala posebno. Hrana pored vitamina i minerala sadrži i mnoge druge supstance važne za naše zdravlje", zaključuje Jovana Srejić Ferluga.

Izvor:Lepa&Srećna