Povišen nivo glukoze u krvi ili hiperglikemija je poremećaj u organizmu koji nastaje iz različitih razloga: zbog genetike, prekomernog stresa, poremećaja metabolizma... 

Simptomi povišeng šećera

oscilacije u telesnoj težini bez jasnog razloga
oštećenje vida

osećaj hladnoće ruku i nogu;
sporo i teško zarastanje rana ili povreda;
svrab i oštećenje kože i sluzokože;
problemi sa crevima
učestalo mokrenje, obično noću;
povećana žeđ i suvoća u usnoj šupljini.

Povišeni šećer u krvi može predstavljati opasnost kada nije pod kontrolom,a promena životnih navika i pre svega ishrane, je neophodna. Hrana bogata mastima i holesterolom povećava rizik od dijabetesa. Zdrava ishrana može značajno smanjiti nivo šećera u krvi, a nutricionosti savetuju da ova dva pića mogu da pomognu.

Crni čaj

U studiji koja je objavljena u magazinu  "Journal of Agricultural and Food Chemistri " navodi se da crni čaj pomaže kod dijabetesa tip 2. Naučnici su pratili kako ovaj napitak deluje na 24 učesnika starosti od 20 do 60 godina, a ujedno je meren i placebo efekat. Dokazano je da ispijanje čaja bez dodatog mleka i šećera može da bude od velike koristi, jer ima veliki potencijal u smanjenju postpradijalne glukoze u krvi.

 "Crni čaj može biti jednostavno i jeftino sredstvo za sprečavanje ili usporavanje razvoja dijabetesa i sprečavanje komplikacija", pišu istraživači.

Zeleni čaj

Zeleni čaj ima mnoga korisna dejstva na organizam i mnogi s njim započinju dan, umesto jutarnje kafe. Osobama s dijabetesom se ovo predlaže kao redovna jutarnja rutina. Kada je reč o snižavanju šećera u krvi, zeleni čaj deluje tako što ćelije čini osetljivijim, pa one mogu na bolji način da kontrolišu šećer. Polifenoli koji su sadržani u zelenom čaju mogu da regulišu nivo glukoze, pa se on i preventivno koristi, kako se dijabetes ne bi dobio ili razvio. Kako je zeleni čaj jak dovoljno je da popijete dve šoljice na dan.

Izvor: Lepa&Srećna