Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNIZITE HOLESTEROL KAKO BISTE SAČUVALI SRCE: Doktorka Stana Marković savetuje

Savremeni način života odlikuje brzina, stres, nepravilna ishrana, povećano konzumiranje alkohola i nikotina, smanjena fizička aktivnost, nedostatak kvalitetnog odmora i uopšte balansa; sve su to okidači za pojavu brojnih oboljenja.

 shutterstock_373871020 Izvor: Shutterstock

Tekst: Promo

Jedan od vodećih problema današnjice kod nas ali i u svetu, jeste oboljenje kardiovaskularnog i cerebrovaskularnog sistema.

 "Vodeći faktor rizika (uz hipertenziju) su povećane masnoće u krvi. Masti (lipidi) u krvi o kojima govorimo delimo u dva oblika: holesterol i trigliceride. Dalje, postoje i dve vrste holesterola: LDL ili „loš“ i HDL tj. „dobar“ holesterol. Povišenim masnoćama u krvi smatraju se povišene vrednosti ukupnog holesterola, njegove LDL frakcije i triglicerida a da bi bili sigurni da imate povišene vrednosti masnoća, uzorak krvi mora biti uzet ujutru nakon gladovanja od 9 do 12 časova ", kaže dr Stana Marković, internista kardiolog.

Save Oil® PLUS se preporučuje kao snažna podrška u održavanju normalnih koncentracija holesterola u krvi i za bolju prohodnost krvnih sudova srca i mozga. Ove kapsule mogu pomoći u očuvanju normalne funkcije kardiovaskularnog, nervnog i lokomotornog sistema, očuvanju vitalnosti organizma i normalnih vrednosti lipida u krvi.Aktivna komponenta Antarktički Kril predstavlja visoko vredan izvor esencijalnih masnih kiselina, prvenstveno omega-3, kao i fosfolipida i dijetarnog antioksidansa astaksantina. Polikozanoli imaju sinergističko dejstvo sa omega-3 masnim kiselinama pa mogu dovesti do dodatnog sniženja ukupnog i "lošeg " LDL holesterola i podizanja "dobrog " HDL holesterola.

Ateroskleroza je proces tokom kog dolazi do nakupljanja holesterola i drugih supstanci u unutrašnji zid arterije, čime se smanjuje elasticnost arterije i zadebljanje zida a time redukuje i protok krvi. “Komplikacije nastaju kada je zid arterije toliko izmenjen da može da dođe do pucanja plaka i stvaranja ugrušaka koji zapuše krvni sud ili se ugrušak putem cirkulacije zaglavi u nekom udaljenom krvnom sudu. Tako nastaje infarkt srca, mozga i drugih organa, zavisno od zapušenog krvnog suda”, objašnjava dr Marković i dodaje: “Kako je LDL holesterol u direktnoj je vezi sa ubrzanim razvojem ateroskleroze a tako i sa povećanim rizikom nastanka bolesti srca, mozga i drugih organa, od velike je važnosti da se osobe sa ovim problemom posvete snižavanju nivoa ovog holesterola u krvi. Prvi korak jeste vođenje računa o adekvatnoj ishrani, ograničenje unosa alkohola i nikotina, povećanje nivoa fizičke aktivnosti”. 

 doktorka Izvor: Privatna arhiva

Višak holesterola nastaje zbog prevelikog unosa masnoća hranom, greške u eliminaciji i preteranim stvaranjem u jetri. “Ukoliko je vrednost holesterola povišena 15 do 20% u odnosu na normalne vrednosti, adekvatan dijetetski režim može biti dovoljan. Preporuke u ovom slučaju su: smanjen unos masti i šećera, konzumacija barenog i grilovanog mesa (nikako prženja u dubokom ulju), bar dve porcije povrća dnevno, zamena pripreme na masti sa npr. uljem semena grožđice, uz preporuku korišćenja svežeg maslinovog ulja.

Naravno, potrebno je načiniti i odlučujući korak u smeru prestanka pušenja, konzumiranja alkohola i svih veštačkih sokova”, savetuje dr Marković.

 kutija-1 Izvor: Promo

 "Proces ateroskleroze može da započne u ranom životnom dobu, te posebnu pažnju treba posvetiti prevenciji. No, ukoliko je holesterol „uporan“, postoje dodaci ishrani koji mogu pomoći u smanjenju opasnih nivoa masnoća u krvi. Jedan od sastojaka koji se tokom godina dobro pokazao jesu Omega-3 masne kiseline koje se mogu naći u ribi, u semenkama lana, orasima, bundevinom ulju. Odličan prirodni izvor esencijalnih masnih kiselina su i Antarktički račići, nalik škampima, koji žive u velikim, gustim jatima u vodama Antarktika. Uz omega-3 masne kiseline, poseduju i snažne antioksidativne sposobnosti (vitamini A i E, i astaksantin). Uljani ekstrakt antarktičkih račića sa dodatkom polikozanola i koenzima Q10 možete naći i u kapsulama Save Oil Plus®“, završava dr Marković.

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije