Jesen sa sobom nosi hladnije vreme, a i viruse i prehlade koji su nezaobilazan deo ovog godišnjeg doba. Kako niko od nas ne voli da trpi bolove u grlu, curenje nosa i sl simptome, u cilju nam je da što pre ozdravimo. Nekada se tok ozdravljenja oduži, a nemački lekari naveli su greške koje pravimo kad smo prehlađeni.

Nepravilno izduvavanje nosa

Prva asocijacija na prehladu je osoba sa maramicom u ruci koja izduvava nos. Lekari upozoravaju da pokušaj suviše aktivnog oslobađanja od nosne sluzi i začepljenja može pogoršati curenje iz nosa i povećati rizik da obična prehlada preraste u infekciju sinusa.  Snažno duvanje nosa zapravo može izazvati vraćanje sluzi u sinusne šupljine - bakterije samo uvlači dublje u sinuse, čime se pogoršava prehlada.

Dugotrajna upotreba spreja za nos

Ako se predugo koriste,  kapi za nos mogu izazvati oštećenje sluznice nosa, kao i zavisnost. Zbog toga lekari i farmaceuti uvek savetuju, ako je potrebno, da se lekovi ne koriste duže od jedne nedelje. 

Nedovoljno odmora

Kvalitetan san je uvek bitan, a naročito kada smo bolesni jer telu je potreban odmor kako bi se oporavilo.

“U slučaju prehlade, treba izbegavati vežbe i naporne vežbe. Odgovarajući odmor neophodan je za brzi oporavak, a oni sa visokom temperaturom bi morali da leže.

Stručnjaci upozoravaju da zanemarivanje odmora povećava rizik od zaostale upale, zbog čega je osoba podložnija drugim infekcijama.

Izvor:Lepa&Srećna