Slike opečene kože nakon tretmana laserom ili plazmom, kao i unakaženih žena posle intervencija lažnih plastičnih hirurga, naveli su nas da svi mnogo ozbiljnije proveravamo kod koga ćemo obaviti čak i najjednostavnije estetske korekcije.

Uklanjanje neželjenih dlačica često je posao za kozmetičara, ali samo ako se izvodi starijim tehnikama - toplim voskom, tračicama, šećernim pastama. Međutim, ukoliko se odlučite za laser, to mora da obavi doktor, tvrdi dr Tamara Maravić, dermatolog.

Laser za epilaciju deluje na folikulu, ispod kože, a temperatura koja se razvija u epidermu ide i do 40C stepeni. Međutim, savremeni profesionalni laser je konstruisan tako da, za to vreme, na epidermu, tojest na površini kože, treba da bude minus 3 stepena, objasnila je dr Maravić u emisiji Jutro TV Prva. "To znači da do opekotina na koži nipošto ne sme da dođe."

KOLIKO TRETMANA LASEROM JE POTREBNO DA BI SE DLAČICE UKLONILE

Prema njenim rečima, za epilaciju laserom je potrebno 6 do 8 tretmana, jer je ovaj proces uslovljen prirodnim ciklusom razvoja dlake. On deluje na melanin u samom folikulu, što je i razlog zašto ne može nikad da ukloni sede dlake. Po pravilu, ostale dlake budu skoro potpuno uklonjene, mogu ostati samo neke vrlo tanke i vrlo svetle, koje uopšte ne predstavljaju estetski problem. 

KOLIKO KOŠTA I KOLIKO TRAJE EPILACIJA LASEROM

Dr Maravić objašnjava da je cena ovog tretmana pala poslednjih godina zahvaljujući tehnološkom razvoju koji je učiinio da moderni laseri deluju daleko brže, pa je potrebno samo 1 minut za pazuh, a tek petnaestak minuta za ženske noge. Pogledali smo nekoliko cenovnika na Internetu i može se zaključiti da cene variraju u rasponu od 2500-4000 dinara za pazuh, kao i oko 15000 do 18000 dinara za ženske noge. 

DA LI JE DOBRO URADITI EPILACIJU PRED MORE

Dr Maravić odgovara da je pravo vreme za lasersko uklanjanje dlačica oko dve nedelje pred odlazak na more. One dlačice koje su uklonjene medicinskim laserom zauvek nestaju, dok kozmetički laseri i IPL sistemi samo usporavaju njihov rast.

 Izvor: Lepa&Srećna