Dobro je poznato da cveće pozitivno utiče na raspoloženje i budi pozitivne emocije. Za borač se kaže da nam pomaže da zaboravimo probleme, a da neven donosi sreću.

Ipak, to nisu sve dobrobiti koje cveće čini ljudskom organizmu. Mnogi alternativni lekari svedoče i o brojnim drugim bladodetima cveća za zdravlje. Cveće se u ishrani konzumira već hiljadama godina. Postoje dve vrste jestivog cveća: ukrasno i lekovito. Lekovito može biti bezukusno, posebno stabljike i lišće. Cvet ruže pomaže da jetra radi pravilno, kamilica jača imunitet, neven ublažava menstrualne tegobe i upalu grla.

Kod odabira cveća koje se konzumira u ishrani važno je voditi računa da kupujete ono koje nije tretirano pesticidima. Ipak, ne može svaki cvet da postane kulinarska namirnica. Jestivi su hrizantema, ljubičica, cvetovi jabuke, limuna, pomorandže, breskve, kruške, maslačak (lišće, cvet), bagrem (cvet i seme), neven (latice), tikvica (latice, plod i seme).

Neven se koristi u kozmetici, medicini ali i u kulinarstvu. Latice nevena imaju ljutkast ukus pa se koriste kao dodatak jelima od mesa, jaja, pirinča. Listovi su bogati vitaminima i mineralima. Sveži se mogu jesti u salatama, dok osušeni imaju jači ukus i mogu se koristiti kao začin u supama i kolačima. 

 Izvor: Lepa&Srećna