Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BAŠTOVANI, OVE BILJKE TREBA RAZDVOJITI U BAŠTI: 7 parova biljaka koje ne treba saditi zajedno

Ove biljke nemaju "dobrosusedske" odnose, u bašti je bolje da budu zasejane na što većoj udaljenosti!

  Izvor: Foto: Profimedia

Ako se pitate zašto je berba povrća loša, uprkos dobrom semenu, sadnji, navodnjavanju i đubrenju, možda bi trebalo da razmislite da li ste na pravi način posejali različito povrće i začine. Naime, biljke, kao i ljudi, međusobno gaje uzajamnu simpatiju, ali i antipatiju. Možda baš u tome leži razlog katastrofalnog efekta - vaše biljke nemaju dobrosusedske odnose. 

Naučno objašnjenje leži u tome što u kontaktu između biljaka, gljivica ili mikroorganizama, dolazi do izdvajanja određene hemikalije, koje usporavaju ili potpuno ometaju razvoj biljke. Predstavljamo sedam parova biljaka koje ne bi trebalo da sadite zajedno, ako želite da imate bogatu i kvalitetnu kulturu.

Luk i grašak

Luk i grašak se smatraju malicioznim neprijateljima. Sve vrste luka, a posebno praziluk, suzbijaju rast graška. Ono što je posebno smrtonosno za ovu mahunarku je sadnja pored belog luka. Njemu više odgovaraju korenaste biljke, posebno repa, ali i peršun, kao i krstavac.

PROČITAJTE JOŠ: FENG ŠUI U BAŠTI ZA BOLJI PROTOK ENERGIJE: ovi elementi pretvoriće vaše dvorište u vrt blagostanja i pozitivnih osećanja

Krompir i paradajz

Razlog zajedničke netrpeljivosti između krompira i paradajza nema nikakve veze sa misterioznim fenomenom alopatije - prenosom bolesti. Bliska veza između ovih kultura je kriva za sve. Naime, krompir i paradajz pripadaju istoj porodici, a zato što u porodici postoji istorija istih bolesti, jednako su ugroženi. Ukoliko se sade zajedno, dolazi do razmene štetočina i bolesti. Isto pravilo važi i za druge članove porodice: paprika i patlidžan ne smeju da se sade sa krompirom i paradajzom.

Paprika i pasulj

Ove kulture često postaju žrtve antraknoze - glivične bolesti koja izaziva formiranje crnih tačaka, ulceraciju stabljika i biljnog lišća, odnosno oštećenja na površini, kao i opadanje plodova. Ona često pogađa bundeve, dinje, lubenice, jagodičasto voće - maline, ribizle, jagode. Ove biljke se takođe ne smeju saditi sa paprikom, graškom i pasuljem.

Kliknite OVDE da pročitate koje još biljke ne treba da sadite zajedno!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije