O ishrani se u poslednje vreme vodi računa više nego ranijih godina i svi težimo ka tome da jedemo zdravu, kvalitetnu hranu. Trudimo se da izaberemo što bolje voće i povrće na pijaci i često se vodimo mišlju da je voće koje ne izgleda besprekorno zdravije.

Međutim, profesor doktor Milan Stević sa Poljoprivrednog fakulteta srušio je jedan od opšte prihvaćenih mitova - apsolutna je zabluda da je crvljiva voćka i ona koja ne izgleda lepo zdravija.

 "To može da bude tako, ali u većini slučajeva ako je jabuka oštećena, to vrlo često samo znači da proizvođači nisu primenili adekvatne mere zaštite ili na vreme. Vrlo često na istoj tezgi kod istog prodavca imate i crvljive jabuke i one koje to nisu. Ubeđen sam da je to iz istog voćnjaka“ rekao je je profesor Stević za RTS i istakao  da su jagode potencijalno najrizičnije kad su ostaci pesticidi u pitanju.

"To je osetljiva biljna vrsta koji napada veliki broj štetočina i pesticidi moraju da se primenjuju u njenoj proizvodnji. Drugi razlog je što je jagoda najosetljivija upravo u fazama tehnološke zrelosti, to jest neopsredno pre i tokom njene berbe. Treći razlog je njena građa. Pokožica jagode je izuzetno prijemčiva za pesticide. Ona je jako nežna i ne možemo, kao kod jabuke, kod koje imamo mogućnost da skinemo koru, ili paradajz koji možemo grublje da operemo pod mlazom vode. Kod jagode to ne možemo a da ne povredimo plod“, naveo je Stević.

Izvor: Lepa&Srećna