Člana domaćinstva kod koga je potvrđen korona virus, ukoliko to mogućnosti dozvoljavaju, treba izolovati u jednoj prostoriji, navodi epidemiolog Instituta "Batut" Violeta Rakić. Dodaje da zajedničke prostorije poput kupatila i toaleta treba dezinfikovati nakon korišćenja osobe zaražene korona virusom.

Violeta Rakić je gostujući u Beogradskoj hronici navela da kada je jedan član domaćinstva pozitivan, ostali moraju u kućni karantin od 14 dana. Dodaje da, ukoliko to uslovi dozvoljavaju, člana porodice kod kojeg je potvrđen virus, treba staviti u posebnu prostoriju.

"Potpuno smo svesni da ne živimo u stanovima koji imaju preko 100 i 200 kvadrata već se radi o porodičnim domaćinstvima sa jednim toaletom. Ono što je jako neophodno to je da se sve osobe koje se nalaze u tom zajedničkom domaćinstvu, a koje su sada stavljene u tzv. kućni karantin u trajanju od 14 dana od pojave potvrđenog slučaja njihovog člana domaćinstva, ukoliko to mogućnosti dozvoljavaju, pozitivnu osobu izoluju u jednoj sobi", objašnjava Rakićeva.

Dodaje, da je situacija u Srbiji takva da mnoge porodice imaju jedno kupatilo i da u tim slučajevima treba vršiti dezinfekciju te prostorije alkoholom nakon svakog ulaska pozitivne osobe u nju.

zastita od virusa u kuci dezinfekcija povrsina leglo zaraze korona violeta rakic
Shutterstock  

"Oni, normalno moraju da koriste neke zajedničke prostorije kao što su - hodnik, toalet, kuhinja. I ono što bi bila naša preporuka to je da kada ta osoba mora da ode do toaleta ili kuhinje, hodnika, nosi masku i da sve predmete koje je dodirnula - slavine, kvaka, tuš prebriše 70-postotnim alkoholom", objašnjava Rakićeva.

Preporučuje da se hrana zaraženoj osobi ostavlja ispred vrata i ističe da imamo dobrih primera gde se članovi domaćinstva poštovalii sve savete i nisu se zarazili iako su živeli sa osobom kod koje je potvrđen koronaviruse.

Apeluje na sve građane da poštuju propisane mere jer, kako kaže, ukoliko se budemo ponašali krajnje odgovorno, ostaćemo na ovom broju novootkrivenih slučajeva i nećemo imati nove skokove.

"Jednostavno lična odgovornost svakog od nas i primena svih mera bi na neki način, bila dovoljna da se broj novootkrivenih slučajeva ne povećava u nekom narednom periodu", zaključila je Rakićeva.

 Izvor: RTS