Ako ste i vi među onima koji imaju naviku da sve odlažu na radnu ploču u kuhinji, vreme je za reorganizaciju koja će pomoći da cela prostorija izgleda lepše i urednije.

Stvari koje nisu odložene na svoja mesta prave haos u kuhinji i stvaraju utisak neurednosti i prenatrpanosti.

Evo kojih šest stvari nikad ne biste smeli da držite na radnoj površini:

1. Pribor za kuvanje

Ostavljanje posuda na pultu možda vam se čini odličnom idejom sve dok ne krenete da čistite i shvatite da je pult prekriven lepljivim slojem prašine i masti. Zato svakako posuđe odložite na police ili u fioku koja je blizu šporeta kako biste mogli izvaditi samo ono što vam treba.

2. Noževi

Setovi noževa obično su vrlo nezgrapni i imaju velike držače. Osim toga, ovakav način držanja ih otupljuje, stoga je puno bolja ideja pronaći prostor u fioci za njih.

3. Šoljice

Šoljice za kafu ili čaj izložene na radnoj površini samo skupljaju prašinu, pa ćete ih morati stalno ispirati. Ako nemate prostora u kuhinjskom ormaru, razmislite o tome da šoljice obesite o kuke, bilo unutar ormarića ili s donje strane.

odmah-sklonite-sa-radne-povrsine-u-kuhinji-ovo-pravi-nered-otezava-ciscenje
Shutterstock  

4. Daske za sečenje

Daske za sečenje uvek odložite u ormariće ili fioku kako bi radna ploča izgledala urednije.

5. Posude za odlaganje

Posude za brašno, šećer ili so stavite u ormar ili u špajiz, a nikako na pult. Uštedite prostor na radnoj površini kako bi funkcionisala kao prostor za pripremu hrane, a sve što nije neophodno sklonite u kuhinjske ormare. Ovako ćete smanjiti i neizbežno prljanje posuda.

6. Flaše za ulje

Da, želimo ih nadohvat ruke za kuvanje, ali izgledaju neuredno. Osim toga, što je manje ulje izloženo svetlu, to će duže trajati.

Saveti:

Na radnoj ploči u kuhinji najbolje ne držati ništa. Čak i kad su u pitanju mali uređaji koji se svakodnevno koriste, poput sokovnika, aparata za kafu, blendera, treba dobro razmisliti koliko ih često koristite i koliko su dugo tada u upotrebi. Tačno, ako ih morate stalno uzimati i vraćati, to može poprilično zakomplikovati život. Međutim, ako toster koristite samo nekoliko minuta ujutru, a on vam stoji na pultu 23 sata i preostalih pedesetak minuta, razmislite, da li zaslužuje to "počasno" mesto. 

Osim toga, na ovaj način nećete stalno imati zatrpane police i izbeći ćete kopanje po ormarima kad vam baš nešto zatreba.

Treba podsetiti i da na radnu ploču nikad ne treba stavljati posude koje iznosimo iz rerne jer šerpe i tepsije dosežu visoke temperature, što je može oštetiti, pa uvek koristite podmetač. Nikada nemojte stavljati vruće posude na vlažnu ili mokru radnu ploču, a iako je njena površina vrlo čvrsta i otporna, takođe nemojte na njoj koristiti oštre noževe ili druge oštre predmete.

Izvor: tportal.hr