Cink je neophodan i izuzetno važan za dobro funkcionisanje imunog sistema: produkciju anti tela, limfocita, aktivitet imunog sistema.

Pored toga, on ima važnu antioksidativnu funkciju u organizmu, posebno kod izbacivanja teških metala iz tela.

Stručnjaci ističu da je hrana bogata cinkom veoma važna za dobro zdravlje jer čak i mali deficit može izazvati probleme, zbog čega je neophodno konstantno unošenje ovog minerala u organizam.

VIŠE: Magnezijumov slom obara imunitet: kako da znate da li vašem telu nedostaje magnezijum

Najveći problem nedostatka cinka predstavlja savremena ishrana čoveka koja se bazira na namirnicama koje nemaju ni približno dovoljno vitamina i minerala. Pored nepravilne ishrane, manjak se javlja i kod osoba koji su nikotinski zavisnici, kao i kod onih koji konzumiraju kafu i alkohol. To mogu biti glavni krivci za iscrpljivanje cinka iz organizma. 

Dnevne potrebe cinka za normalno funkcionisanje organizma su od 12 do 15 mg, mada to zavisi i od individualnih faktora, kao što su starost, pol i fizička kondicija. Kod žena, za vreme menstrualnog ciklusa povećana je potreba za ovim mineralom, te bi tih dana kroz prilagođenu ishranu trebalo da se pojača unos cinka u organizam.

Naravno, ne treba ni preterivati u količinama cinka, jer ukoliko su količine veće od 200 mg mogu se javiti bolovi u stomaku, mučnina i nagon za povraćanjem. Drugi simptomi uključuju dehidrataciju organizma, letargiju, anemiju i nesvesticu, dok prevelike količine cinka u trudnoći mogu biti štetne za plod. 

Simptomi nedostatka cinka su:

  • česte prehlade i infekcije
  • suvoća i ogrubelost kože
  • sporo zarastanje rana, opadanje kose (uključujući dlake obrva i trepavica)
  • gubljenje apetita i naglo mršavljenje
  • teško prilagođavanje očiju na mrak
  • apatično ponašanje, zaboravnost i depresivna osećanja
  • impotencija i neplodnost (kod oba pola)

Oni koji pate od nedostatka ovog esencijalnog elementa, mogu uzimati suplemente sa dodatkom cinka. Posebno se preporučuje kombinacija cinka sa vitaminom B6 jer zajedno udruženi smanjuju proizvodnju histamina što pozitivno deluje na suzbijanje alergijskih reakcija.

Ovaj snažan i moćan antioksidans, uspešno sprečava stvaranje slobodnih radikala u očima, štiteći ih od raznih bolesti. Zato se u svrhu očuvanja zdravlja očiju preporučuju cink tablete od 40 do 80 mg dnevno.

Izvor: Dijeta mesečeve mene