I med i beli luk imaju odlične medicinske efekte, ali ukus nije baš svima po volji. Ako napravite ovaj fermentisani beli luk, dobijate odlično sredstvo za borbu protiv virusa, prehlada i gripa, kao i jačanje imuniteta, samo sa manje ljutine i teškog mirisa. 

Najteži posao je, naravno čišćenje belog luka, a potrebno vam je toliko da napunite teglu do otprilike jednoe polovine ili tri četvrtine. Najbrže ćete to uraditi ako svaki čen lupite oštro pljosnatom stranicom noža, tako će se najlakše oljuštiti. Pri tom će pustiti i malo soka.

Napunite teglu i prelijte medom, pa zatvorite i ostavite na mračno i hladno mesto. Povremeno malo prevrnite teglu - okrenite na dole pa opet na gore.

Proces frementacije počinje zahvaljujući baš tom soku belog luka. Ispod tegle stavite tacnu, za slučaj da malo mešavine "prekipi".

Već za nedelju dana, pojaviće se mehurići na površini, a fermentacija traje oko mesec dana kad već možete konzumirati beli luk - biće daleko mekši i ukusniji.

Izvor: Lepa&Srećna