Naš portal je 14. maja 2015. objavio članak pod nazivom "OD OBIČNE VODE NAPRAVITE ALKALNU: Sredstvo za jačanje imuniteta", ali je analiza fekt-čekera dokazala da se ovde radi o netačnim tvrdnjama, koje ovom prilikom ispravljamo.

U ovom članku je objavljena netačna tvrdnja kako recept za alkalnu vodu može da reguliše kiselost organizma,što je analiza fekt-čekera pokazala kao naučno neutemeljeno. Ova tvrdnja nema nikakvu osnovu u nauci, a ne postoje dokazi i nijedna studija ne kaže da hrana na bilo koji način menja kiselost organizma. Izvinjavamo se čitaocima ako smo ih doveli u zabludu.

Kako je Raskrinkavanje pisalo 2020. godine, dezinformacija o kiselosti organizma koja navodno izaziva bolesti na našem govornom području širi se duže od 10 godina. Tvrdnje o kiselosti organizma analizirali su i brojni drugi fact-checking portali, agencije, ali i naučne institucije, te uvek i nezavisno jedni od drugih došli do istog zaključka – radi se o pseudonauci i lažnim tvrdnjama jer hrana ne može da promeniti pH vrednost organizma.