Da, postoji i zeleno zlato! Njegov latinski naziv je Moringa oleifera. Stručnjaci tvrde da je dovoljna samo jedna kašičica praha od lišća moringe dnevno da nam uspešno očuva zdravlje. 

Ovakav koncentrat hranljivih materija svakako pogoduje savremenom načinu života, koji često podrazumeva hronični nedostatak vremena. Mogućnost da samo zahvatite kašićicu tog zelenog praha, razmutite je u malo vode i odmah popijete, deluje idealno. 

PROČITAJTE VIŠE: ČUDOTVORNI KANTARION: leči različite boljke, a dostupan je svima

Moringa vodi poreklo sa Himalaja, ali se danas gaji i širom Azije, Afrike i Južne Amerike. U novije vreme ima je i u Evropi, a njen prah prodaje se i na našem tržištu. Reč je o listopadnom, razgranatom drvetu, čiji je gotovo svaki deo upotrebljiv. Koren je razvijen i mirisom podseća na ren. Cvet je mirisan i boje bele kafe. U Indiji se uzgaja najviše zbog ploda koji se kuva, a izvozi najčešće konzerviran. 

Stablo ove biljke, koju u nekim delovima sveta zovu i besmrtno ili čudesno drvo, otporno je na sve uslove, uključujući i suva, kamenita područja, a rađa i za vreme suše. Pogoduje joj temperatura preko 20 stepeni, a uz odgovarajuće uslove, nema period mirovanja, ne odbacuje listove i može da cveta čitave godine. U Južnoj Americi semenke moringe koriste se za prečišćavanje vode, jer smanjuju zamućenje odnosno sadržaj gline i bakterija. 

Moringa je poznata kao lek za skoro 200 bolesti, pa je s pravom zovu i super  hranom. Mnogobrojne naučne analize pokazale su da je bogatija proteinima, vitaminima i mineralima od povrća.  Neki je čak proglašavaju najlekovitijom i najhranljivijom biljkom dosad otkrivenom u svetu. 

Pošto može da preživi i u veoma suvim područjima, sve se više koristi u nerazvijenim zemljama afričkog i azijskog kontinenta, u borbi protiv zdravstvenih problema i neuhranjenosti tamošnjeg stanovništva, zbog čega je smatraju pravim božjim darom.  

Visok sadržaj vitamina C

Moringa prah pomaže kod raznih upala, podstiče cirkulaciju, reguliše krvni pritisak i poboljšava imunitet, što duguje visokom sadržaju vitamina C. Analize su pokazale da ga ima dvostruko više nego u pomorandži. Obnavlja ćelije mozga poboljšavajući mentalne funkcije. Nadoknađuje gubitak energije, pa se preporučuje i kod neuhranjenosti. Takođe, blagotvorno deluje na sistem organa za varenje i pomaže kod poremećaja probave. 

Pomaže kod šećerne bolesti

Ova biljka prava je riznica lekovitih materija sa više od 90 nutrijenata. Sadrži više vitamina A nego šargarepa, kalijuma koliko i banana, i dva puta više proteina i kalcijuma od mleka. Izuzetno je bogata i gvožđem i vitaminima B kompleksa, kao i vitaminom E, kog ima više nego u pšeničnim klicama. S obzirom na to da ne sadrži šećer, a ima malo ugljenih hidrata, odlična je hrana za obolele od šećerne bolesti, posebno pogodna kod dijabetesa tipa jedan i dva.

Tekst: Sonja Atanasijević

Izvor: Lepa i Srećna