Modernom svetu skoro smo zaboravili na zdravstvene prednosti mnogih vrsta drevne superhrane. Jedna od njih je i potočarka, lisnata zelena biljka, bliska rođaka zelja, spanaća, rukole, kupusa. Ova vodena biljka raste u blizini izvora i sporijeg toka potoka. Vrlo je lepa, sočna, s malim okruglim listovima, a leti cveta sitnim belim cvetovima koji se kasnije pretvaraju u jestive mahune. Gaji se već vekovima u Evropi, centralnoj Aziji i obe Amerike za upotrbu kao hrana i lek.

PROČITAJTE VIŠE:NAJBOLJI ČAJ PROTIV OSTEOPOROZE: banča čaj pun kalcijuma idealan je napitak za žene u menopauzi

Jedan od njenih najboljih kulinarskih aspekata je njena svestranost. Može se koristiti u salatama, supama, sendvičima, na pari kao prilog, a svemu daje blago ljutkast ukus.

– Reputaciju lekovite biljke stekla je veoma rano, jos 400 godima p.n.e, u Hipokratovoj bolnici na ostrvu Kos, koji ju je uvek brao blizu potoka, da bi bio siguran u njenu svežinu za lećenje pacijenata. Veruje se da potočarka može i da očisti krv - kaže Maja Bošković, nutricionista. 

Za jačanje imuniteta

Moderna nauka je identifikovala više od 15 esencijalnih vitamina i minerala koje sadrži ova biljka. Ima više gvožđa od spanaća, kalcijuma od mleka, vitamina C od pomorandže. Sa vrlo malo kalorija, sadrži fitonutrijente poput izotiocijanata i antioksidanata koji su od nemerljivog značaja kako za preventivu tako i za lečenje raznih bolesti. Glukozinolat joj daje biberast ukus i otpušta fenetil izotiocijanat koji inhibira kancerogene materije.

Vitamin K je daleko najistaknutija hranljiva materija potočarke. Formira i jača kosti, ograničava oštećenja neurona u mozgu, što pomaže lečenju Alchajmerove bolesti. Tu su i vitamin C, i vitamin A. Vitamin C je neophodan je za očuvanje imunog sistema, pomaže održavanju zdravog vezivnog tkiva i sprečava nedostatak gvožđa, a vitamin A, poznat kao retinol, takođe je bitan za funkcionosanje imunskog sistema, proizvodi pigmente u retini oka i tako ga čuva od noćnog slepila. Mangan je kofaktor enzima superoksid-dismutaze koja je antioksidans, kalcijum jača kosti i zube. Antioksidansi flavonoidi poput beta-karotena, zeoksantina i luteina štite od raka pluća i usne duplje, dok B kompleks iz potočarke održava ćelijske metaboličke funkcije na maksimumu. - Njenim redovnim konzumiranjem mogu se značajno smanjiti DNK oštećenja, a najznačajnije jedinjenje koje nam pruža ova divna biljka je feniletil izotiocijanat (PEITC) koji ima značajna antikancerogena svojstva. Štiti od raka dojke i sprečava rast novih krvnih sudova tumora koji ga hrane kiseonikom i hranljivim materijama - tvrdi naša sagovornica.

Značajno je napomenuti da biljka kupljena u supermarketima može biti iz stajaće vode, pa se zbog parazita i nečistoće mora dobro oprati. Kašika vodonik-peroksida na pola litra vode i da odstoji jedan sat, a pre korišćenja ponovo dobro isprati i odvojiti lišće od korena.

Snižava nivo šećera

Potočarka je biljka izvanrednih vrednosti, jer između ostalog, snižava nivo šećera u krvi, tako da je korisna u lečenju šećerne bolesti. Supa od potočarke je poznata po tome da pročišćava pluća. Spolja se koristi slično kupusu, u vidu obloga. U vrućim oblozima deluje protiv reume i mišićnih bolova.

Sok od potočarke namazan na kožu pomaže kod dermatoze i akni. Ako želite gladak i ružičast ten, prepustite se zelenoj potočarki. 

Jede se i kao salata, a još je bolje ako se kombinuje s maslačkom. 

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa i Srećna