Heljda se lako vari, prepuna je vitamina grupe B i mnogih hranjivih sastojaka. Mlevenjem heljde dobija se brašno od kojeg se pripremaju hleb, peciva, a posebno su ukusne i zdrave palačinke od heljdinog brašna.
Heljda se sve više konzumira budući da sadrži dijetalna vlakna, minerale poput fosfora, magnezijuma, gvožđa, cinka, bakra i mangana i osam esencijalnih aminokiselina, bogata je flavonoidima i smanjuje nivo šećera u krvi. Osobe koje izbegavaju gluten bez razmišljanja mogu uživati u jelima od heljde, a snižava i visok pritisak i holesterol, pa tako i održava zdravlje kardiovaskularnog sistema.
Često služi kao zamena za pirinač ili se priprema kao kaša.
RECEPT PLUS Posne palačinke od heljde
Zanimljivo je da se u kulinarstvu heljda smatra žitaricom zbog svoje hranjivosti, ali botanički ona spada u kategoriju zeljastog povrća, a ponekad je svrstavaju i u voćke. Možda ne znate, ali cvetovi heljde vrlo su aromatični zbog čega privlače pčele koje proizvode poseban med koji karakterše specifična tamna boja i snažan miris, a bogat je i lekovitim svojstvima.
Ukusna su i fina poslastica i palačinke od heljdina brašna.
Izvor: Tportal
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka